Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, haftalık basın toplantısında İdlib’deki gelişmeleri değerlendirdi.

Karamollaoğlu, Suriye ordusunun İdlib'de Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarına yönelik saldırıları sonrası, hükümetin Soçi ve Astana süreçlerini sürdürmeye mecbur olduğunu, Türkiye'nin Rusya, İran ve Suriye yönetimi ile bir araya gelmesi gerektiğini söyledi.

Karamollaoğlu, "Suriye'yi vurmak bize fayda sağlamaz, ABD'nin gazına gelmeyin" dedi.

Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu’nun açıklaması şöyle:

ABD'nin gazına gelirsek yarın karşımıza hiç tahmin etmediğimiz problemler çıkar. Bugün de tekrar istirham ediyorum, lütfen gaza gelip yapmamamız icap eden noktada yanlış bir karar almayalım. Suriye'yi vurmak, Suriye'yi yok etmek bize bir fayda sağlamaz. Suriye'nin bu hale düşmesinde büyük paylardan bizim bunu unutmayalım. Ama en büyük faydayı kim sağladı? İsrail sağladı. Karşısındaki bir gücü bütünüyle ortadan kaldırdı. Yok şimdi. Biz Suriye'ye girip birçok yeri darmadağın edebiliriz. Bu güç bizde var. Ama bu gücün kullanılmasının arkasından ne gelecek, onu görmeliyiz. Üzüntümüz burada. Oturup da kendi oturdukları yerlerden Türkiye'yi gaza getirenlere güvenilmez.

Türkiye'nin aklıselime ihtiyacı olduğunu ifade eden Karamollaoğlu, Ortadoğu'yu karıştıranın Washington olduğunu belirtti:

Rusya'yla karşı karşıya gelmemek için biraz kendisini geri çekmiş gibi görünse de ABD artık Ortadoğu'nun bir parçası. Ben bugün iktidarı, adımlarını atarken bir kere değil 40 kere düşünmesi gerektiğine düşünüyorum. Heyecanla ayağa kalkan zararla oturur. Bunu görmek mecburiyetindeyiz. Bundan dolayı biz büyük Ortadoğu projesini, Suriye'yi kendimize göre bölmüşüz. İdlib demişiz, bilmem neresi demişiz. 1990'larda ABD'nin çizdiği büyük Ortadoğu projesini alıp bir daha bakın lütfen ya. Zarar görmez. Bakın Türkiye bölünmüş, Ortadoğu nasıl bölünmüş bir görün Allah rızası için. Maksat o projeyi tatbikata koymak.

Saadet lideri Karamollaoğlu,  Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın Guardian gazetesine yaptığı "Kıbrıs'ın Türkiye'ye bağlanması korkunç" açıklamasını da eleştirdi:

Bizi hem üzdü hem de ziyadesiyle şaşırttı. Mustafa Akıncı bu tavrıyla aziz Kıbrıs şehitlerimizin hatıralarını incitti. Akıncı başta olmak üzere herkes şunu bilmelidir ki Kıbrıs Türkiye'nin vazgeçmeyeceği bir davasıdır. KKTC ayrı bir cumhuriyettir ama Türkiye ile bağları kadimdir. Akıncı şimdi hikaye anlatıyor. 46 sene öncesine dönsün. 74 harekatı kendiliğinden olmadı, Kıbrıs'ta Rumlar iki kere kan döktü ondan önce. Kendisi doğmuş muydu doğmamış mıydı bilmem. Şimdi çıkıp mangalda kül bırakmadan Türkiye aleyhine ifadeler kullanması, ihanetin işaretidir. Niye Kıbrıs Cumhuriyeti doğdu? Biz niye Kıbrıs'a girdik? Çünkü Kıbrıs'ta cinayet işleniyor, Türkler katlediliyor... Ümit ederim ki Akıncı en azından şimdiye kadar ifade ettiği açıklamalardan pişman olduğunu ifade etsin.