Aralarında oyuncular, yönetmenler, gazeteciler, müzisyenler, fotoğrafçıların bulunduğu Karadenizli aydınlar 'Biz barış istiyoruz' diyerek bildiri yayınladı: Gençlerimizin hayatını söndüren, ailelerin yüreğini dağlayan bu savaş planlarına hayır diyoruz.

İsmail Saymaz’ın Radikal’deki haberine göre, aralarında oyuncu Kadir İnanır, Nejat İşler ve Sadi Celil Cengiz, gazeteci Nuray Mert, müzisyen Ayşenur Kolivar ve Erdal Bayrakoğlu ile sinemacı Özcan Alper’in de bulunduğu bir grup Karadenizli aydın, çatışma sürecinin son bulması ve çözüm sürecine tekrar dönülmesi çağrısında bulundu.

Yayınlanan bildiride, “Karadeniz’i kirli siyasetlerinin milli parkı, iktidarlarının arka bahçesi yapmak istiyorlar. Artık yeter! Gençlerimizin hayatını söndüren, ailelerin yüreğini dağlayan bu savaş planlarına hayır diyoruz. Birilerinin saltanatı için gençlerimizin feda edilmesine ve ülkemizin kör bir şiddet sarmalında boğulmasına hayır diyoruz. Uzlaşma, diyalog ve barış mesajı veren 7 Haziran seçimlerinin çağrısına uyulsun istiyoruz” denildi. Karadenizli bir grup tarafından bugün kamuoyuna açıklanan bildiride, şöyle deniyor:

“BİZ BARIŞ İSTİYORUZ…”

Kısa bir çatışmasızlık ve barışın konuşulduğu bir dönemden sonra yine savaşın karanlık ve kanlı gecesine sokuldu ülkemiz. Yaklaşık iki yıldır süren ’çözüm süreci’ boyunca; otuz yıldır uygulanan ve yanlış olduğu bizzat bu hükümet tarafından defaatle ilan edilen savaş politikalarına geri dönüldü.

Biz, bugüne kadar, şimdikinden daha ağır yol kazaları, provokasyonlar yaşanmasına rağmen ‘her ne pahasına olursa olsun” çözüm sürecinin başarıya ulaştırılacağını ilan edenlerin doğru yolda olduklarını düşünüyoruz. Ve şimdi halkın çocukları adına ‘evlatlarımızı feda etmeye hazırız’ nutukları atanların yanlış yola saptıklarını düşünüyoruz.

Biz biliyoruz ki, bu savaşta yine cefakâr anaların yüreği yanarken, ölen gençlerin isimleri Karadeniz Sahil Yolu boyunca yeni üstgeçitlere yazılacak. Daha şimdiden, HES’lere, ‘Yeşil Yol Projesi’ne karşı doğasını, yaşam alanlarını savunanlar ‘terörist’ ilan edilmeye başlandı. Ancak biz biliyoruz ki; yaylasını, suyunu savunan Havva Ana ile oğullarının-kızlarının yolunu bekleyen analar; aynı dünyaya aynı hislerle sahip çıkıyorlar. Ancak savaş isteyenler; dinsel, mezhepsel bölücülüğün yanında bölgeler arasında da düşmanlık yaratarak, Karadeniz’i bu kirli siyasetlerinin milli parkı, iktidarlarının arka bahçesi yapmak istiyorlar. Yetmiyor; 30 yıldır süren çatışmalar yüzünden yoksulun daha da yoksullaştığı bir düzen yaratırken, tüm ülkeyi ekonomideki eşitsizlik ve kötüye gidişe kurban ediyorlar.

Artık yeter! Gençlerimizin hayatını söndüren, ailelerin yüreğini dağlayan bu savaş planlarına hayır diyoruz. Birilerinin saltanatı için gençlerimizin feda edilmesine ve ülkemizin kör bir şiddet sarmalında boğulmasına hayır diyoruz. Uzlaşma, diyalog ve barış mesajı veren 7 Haziran seçimlerinin çağrısına uyulsun istiyoruz.”

Bildiriye şu isimler imza koydu

Hikmet Akçiçek (Müzisyen)

Muhsin Akgün (Fotoğrafçı)

Kamil Aksoylu (Laz Kültür Araştırmacısı)

Cemil Aksu (Araştırmacı-Yazar)

İsmail Akyıldız (Çevre aktivisti/Araştırmacı)

Taylan Alparslan (Yayıncı)

Özcan Alper (Sinemacı)

Şenay Aydemir (Gazeteci-Eleştirmen)

Ramazan Balcıoğlu (Gazeteci)

Beyhan Balcıoğlu (Yayıncı)

Mehmet Ali Barış Beşli (Laz Kültür Araştırmacısı)

İskender Bayhan (Gazeteci)

Erdal Bayrakoğlu (Müzisyen, Laz Kültür Araştırmacısı)

İsmail Avcı Bucaklişi (Laz Kültür Araştırmacısı)

Sadi Celil Cengiz (Oyuncu)

Koray Çelik (Müzisyen-Meluser Grubu)

Elif Ergezen (Sinemacı)

Bülent Falakaoğlu (Gazeteci)

Adnan Genç (Gazeteci)

Fatih Hazinedar (Şair)

Kadir İnanır (Oyuncu)

Nejat İşler (Oyuncu)

Yaşar Kabaosmanoğlu (Müzisyen)

Mustafa Kara (Gazeteci)

İbrahim Karaca (Şair)

Evrim Kepenek (Gazeteci)

Sami Kızıltan (Fotoğrafçı)

Maruf Kibar (Müzisyen-Meluses Grubu)

Ayşenur Kolivar (Müzisyen)

Yaşar Kurt (Müzisyen)

Nuray Mert (Gazeteci)

Şenol Morgül (Müzisyen)

Sibel Öz (Yazar)

Meryem Özçep (Biryaşam Dergisi editörü)

Tülin Özen (Oyuncu)

Mehmet Özer (Fotoğrafçı)

Mahir Özkan (Hemşin Kültür Araştırmacısı)

Korhan Özyıldız (Müzisyen/ MARSİS grubu ile birlikte…)

Barış Pirhasan (Sinemacı)

Tayfun Pirselimoğlu (Yazar- Sinemacı)

Kevser Ruhi (Gürcü Kültür Araştırmacısı-Yazar)

Özcan Sapan (Chiviyazıları Yayınevi Genel Yayın Yönetmeni)

Sezai Sarıoğlu (Şair/Yazar)

Nazım Sılacı (Yazar)

Bayar Şahin (Müzisyen)

Efkan Şeşen (Müzisyen)

Emin Şir (Şair)

Müge Tuzcuoğlu (Antropolog-Yazar)

Hasan Uzunhasan (Laz Kültür Araştırmacısı)

Yannis Vasilis Yaylalı (Barış Aktivisti)

İlknur Yılmaz (Gürcü Kültür Araştırmacısı)

Rasim Yılmaz (Araştırmacı-Yazar)