Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) Fırat Haber Ajansı (ANF), ETHA, Özgür Politika, Yüksekova Haber’e erişim yasağı kararının Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi tarafından onaylanmasının ardından Avukatlar Ramazan Demir ve Ali Deniz Ceylan, itirazda bulundu. Başvurun ardından üç hafta geçmesine mahkemeden yanıt gelmemesi üzerine, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuru yapıldı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yaman Akdeniz ve Ankara Üniversitesi’nden Kerem Altıparmak da kullanıcı sıfatıyla AYM’ye başvuruda bulundu.

Altıparmak, “İlk itirazımızın üzerinden 3 hafta geçti. Twitter ve Youtube yasakları sırasında yaptığımız başvuruda AYM haberin eskiyen, bayatlayan bir şey olduğu için hemen karar vermişti. Youtube ve Twitter’ı bu şekilde açmıştı. Burarada da benzer şey var; kapatılan sitelerin tamamı Kürt haberciliğine ilişkin belli görüşü, çizgiyi yansıtıyor. Sadece devletin izin verdiği haberleri alabilir hale geldik” dedi.

ANF’ye yönelik yasak kararında 5651 Yasanın 8A hükmünün dayanak yapıldığını bildiren Altıparmak, “Ancak bu maddede suç işlenmesinin önlenmesi, yaşam hakkı ihlali işlenmesinin önlenmesi vurgusu yapılıyor. Oysa operasyon yapılalı 24 saat oldu ve engelleme geldi. Operasyon başlar başlamaz bu riski nasıl gördüler? Eğer daha önce bir suç varsa da onun engelini 8A’ya göre veremezler. ‘Ben operasyon yapıyorum, bunlar nasılsa suç işleyecek şeyler yayımlarlar’ gibi mantıksız bir karar olamaz. İlgili maddeye göre ANF ve diğer siteler kapatılamaz. TC’nin kendi yasasına göre kapatılamaz” dedi.

90’DAN FAZLA SİTEYE ENGEL      

Türkiye’nin PKK’nin denetimindeki alanları bombalamasının ardından Türkiye’de yayın yapan birçok haber kaynağına erişim engeli getirilmişti.

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından Fırat Haber Ajansı (ANF), Dicle Haber Ajansı (DİHA), Hawar Haber Ajansı (ANHA) Özgür Gündem gazetesi, Yüksekova Haber, Sendika.org, RojNews, Rudaw, BasNews’ün aralarında olduğu 90’a yakın internet sitelerine erişim engellendi.

Engelliweb’deki verilere göre 8 Ağustos itibariyle Dağ Medya, BestaNuce, Fırat Haber Ajansı ve Dicle Haber Ajansı da TİB tarafından erişime engellendi. (imc tv)