Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, dün İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında çözüm sürecine dair yapılan bir görüşmeyle ilgili ayrıntıya dair çarpıcı açıklamalarda bulunmuştu.

Bu açıklamanın detaylarına ise DHA muhabiri Ferit Aslan ulaştı. Aslan iddiasına göre, Demirtaş'ın ABD'de de 1 hafta temaslarda bulunup daha sonra partisinin kampına katıldıktan sonra 7 Aralık 2015 tarihinde HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ile Irak'ın Süleymaniye kentine geçtiği ve burada Kandil'e çıkıp KCK yöneticileri ile görüşmeye hazırlanırken aynı gün Kandil'in bombalanması nedeniyle apar topar Türkiye'ye döndü.

Demirtaş, şunları söylemişti: “Birkaç ay önce bizim bir kez daha diyalog ve masaya dönmek için Kandil ile temasa geçtiğimizi hükümet biliyor. Onun için uğraştığımızı hükümet biliyor bunu reddeden hükümetin kendisidir. Biz bunu tekrarlayacağız; fırsat buldukça diyaloga tekrar başlanması için iki tarafı zorlayacağız... Ama Kandil görüşmeye hazır olduğunu söylerken, Ankara'dakiler 'asla masaya dönüş yok, süreç diye bir şey yok' dediği müddetçe tek taraflı masa mı olur?"

"KANDİL BOMBALANINCA DEMİRTAŞ DÖNDÜ"

Demirtaş, gazetecilerin sözü edilen temasın zamanına ilişkin sorusuna, "Birkaç ay önce diyelim. Tam tarih için bir arşiv taraması yapsanız bulursunuz" yanıtı vermişti. 

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Ankara'da partisinin kampına katıldıktan sonra gece uçakla Diyarbakır'a geldiği ve buradan karayolu ile Habur sınır kapısı üzerinden Irak'a geçtiği öne sürüldü. 8 Aralık'ta Süleymaniye'ye geçen Demirtaş yanında bulunan HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ile Kandil'e çıkmaya hazırlanırken Kandil, aynı gün Türk savaş uçakları tarafından bombalandı. 

Haber’de Kandil'de KCK yöneticileri ile görüşmeye hazırlanan Demirtaş ve Kürkçü'nün Türk Silahlı Kuvvetleri'nin hava operasyonu ardından apar topar Türkiye'yle döndükleri belirtildi.