Abdullah Öcalan’ın mektubunu KCK yetkililerine ulaştırmak için Sırrı Süreyya Önder ile birlikte Kandil’e giden BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’tan çarpıcı açıklamalar geldi. Demirtaş, Kandil’in kaygılarının devam ettiğini ve karar alma konusunda “çok rahat olmadığını” söyledi.

Önceki gün Kandil’e giderek bir gün boyunca KCK’lilerle görüşen ve İmralı’da yaptıkları görüşmeyi sözlü olarak aktararak Öcalan’ın el yazısı mektubunu ileten Önder ve Demirtaş, dün Erbil’de basın toplantısı düzenledi. Demirtaş şöyle konuştu:

KANDİL KARAR VERMEDE ZORLANIYOR

KCK yetkilileri Sayın Öcalan’a sonuna kadar bağlı olduklarını ve onun kararlarını dikkate alacaklarını söylediler. Ama AKP’nin kullandığı dilden rahatsız olduklarını da açıkça söylediler. AKP hükümeti sorunun tartışılmasında ve ele alınışında eski yaklaşımın çok ötesine geçmedi, ciddi bir değişikliğe gitmedi. KCK’li yetkililer de özellikle bundan dolayı kaygılılar.

YÜZDE 100 ÇEKİLME VARDIR DEMEK YANLIŞ

KCK’li yetkililer karar vermede zorlandıklarını açıkça dile getirdiler. Parlamento'da komisyonların ve Akil İnsanlar Komisyonlarının kurulması önemlidir. Ama bazı konuların yasal ve anayasal güvenceye kavuşturulması da önemlidir.

Yaptığımız görüşme sonucunda ‘kesinlikle yüzde 100 geri çekilme vardır’ demek yanlış olacaktır. Bu konuda en fazla Kandil’in bir karar alma süreci içinde olduğu söylenebilir.

KOLAY OLMAYACAK

Demirtaş, Dicle Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada ise şöyle konuştu:

“KCK’li yetkililer gelişmeleri çok ciddiye alıyorlar, ciddi izliyorlar, ciddi tartışıyorlar, ciddi değerlendiriyorlar. Sayın Öcalan’ın çağrılarına, yaklaşımlarına ve önerilerine de çok değer biçiyorlar. Evet umutlu bir tartışma yürüyor ama şu da var. Bu işin gerçekten kolay olmayacağı ve KCK’nin kararlaşma konusunda çok rahat olmadığı da yaptığımız görüşmede ortaya çıktı. Tabi sonuçta kararlarını kendileri verecekler."

“PARLAMENTODA BİLGİ VEREBİLİRİZ”

Öcalan’la, hükümet yetkilileriyle ve KCK ile görüştüklerini ve bu üçlü arasında bir trafik yürüttüklerini söyleyen Demirtaş, isteyen herkese sürece ilişkin olarak bilgi vermeye hazır olduklarını belirtti. Parlamento'da böylesi bir bilgilendirme yapmanın önemine dikkat çeken Demirtaş, şunları söyledi:

“Bu aslında süreci yürütmek zorunda olan hükümetin sorunu ama biz BDP olarak sürecin meşruiyetinin güçlenmesi açısından şeffaflığın ve katılımcılığın önemli olduğunu düşünüyoruz ve destek sunması gereken bütün partilerin desteğini sunması gerektiği kanaatindeyiz.”

MEKTUP NÖBETİ

Demirtaş, Kandil’in iki üç gün içinde vereceği yanıtını bekleyeceklerini ve mektubu aldıktan sonra İmralı’yı ziyaret edeceklerini belirtti.

KARAYILAN EL PAİS'E KONUŞTU

İmralı’da MİT’le yaptığı görüşmelerden sonra “çekilme hazırlıklarını yapın” mesajını gönderen Abdullah Öcalan’ın mektubuna karşı Kandil’den “çekince” geldi. Murat Karayılan, silahları bırakarak Türkiye'yi terk etmelerinin mümkün olmadığını açıkladı.

BİZ DE ÖLDÜRDÜK AFFETMEK KARŞILIKLI

Vatan Ankara’nın haberine göre İspanya’nın en büyük gazetelerinden El Pais, Murat Karayılan ile bir söyleşi yaptı. Söyleşide Karayılan, silahları bırakarak Türkiye’yi terk etmelerinin mümkün olmadığını, daha sürecin başında olduklarını dile getirdi.

HAKİKAT KOMİSYONU KURULMALI

Karayılan, söyleşide hakikat komisyonu kurulması gerektiğinin altını çizerek, “Bir hakikat komisyonu kurulmasını istiyoruz; çünkü biz de Türk askerlerini öldürdük. Bu komisyon sayesinde iki taraf da karşılıklı olarak birbirini affedebilir” dedi.

BAŞBAKAN'A TEPKİ!

Başbakan Erdoğan'ın "Silahlarınızı gömün, bırakın öyle sınır dışına çekilin" sözlerini değerlendiren Murat Karayılan şunları söyledi:

"Başbakan, atın önüne araba koymak istiyor. Türkiye'de 2 binden fazla PKK'li var. Güney’de de 5 bin PKK'li bulunuyor. Biz bunun imkânsız olduğunu söylüyoruz. Çözüm süreci devam ediyor, tartışıyoruz. Silah bırakanlar emekli olmayacak."

Karayılan, sınır dışına çekilme sürecinde Başbakan Erdoğan'ın saldırı olmayacağı garantisi vermesi gerektiğini, garanti verilene kadar sınır dışına çekilmeyeceğini belirtti.

ANAYASADA KÜRT KİMLİĞİ TANINMALI

Yeni anayasa sürecinde Kürt kimliğinin de tanınması gerektiğini belirten Karayılan "Biz ateşkes ve geri çekilme sürecinin ilk bölümündeyiz. İkinci etapta ise, İspanyol Anayasası'ndaki gibi, Türkiye tüm dillere, tüm inançlara ve tüm etnik grupların birarada yaşayabileceği bir anayasal hakları sağlamalı. Üçüncü aşamada ise standart sağlanmalı" dedi.

Bir hakikat ve uzlaşma komisyonunun da kurulması gerektiğini dile getiren Karayılan, "Biz de, hakikat ve uzlaşma için bir komisyon kurmak istiyoruz. Bu komite aracılığıyla here iki taraf karşılıklı olarak birbirini affedebilir. Türk askerleri Kürtleri ve PKK'lileri öldürdü, biz de onları öldürdük. Bu kolay değil. Bunların aşılması için bir komisyon kurulması şart" dedi.

“UYUŞTURUCU KAÇAKÇILIĞI YAPMIYORUZ”

Murat Karayılan, Türkiye, ABD ve AB'nin PKK'yi terörist grup olarak gördüğünü belirterek, 2009 yılında ABD'nin PKK'yı uyuşturucu kaçakçılığı yapmakla suçlamasını eleştirdi. Karayılan, "Bu büyük bir yalan. Ahlaksızlık. Bunu herhangi bir kanıtla ispatlasınlar kabul edelim" dedi. Karayılan, PKK'nin finansmanının Türk ve Kürt diasporası içinde "gönüllü bağış" yoluyla sağladığını da belirtti.

FAALİYETLERİMİZİN YÜZDE 90'I SİYASİ

"Kürt halkı bir ulus olarak, haklarını almak için savaşıyor" diyen Karayılan, "Faaliyetlerimizin yüzde 90'ı siyasi, sadece yüzde 10'u askeri ve bunu terörist eylem olarak görmüyorum" dedi.

SİVİL HAYATA ALIŞABİLİRİZ

Çözüm sürecinin başarıyla ulaşmasının ardından 14 yıldır Kandil'de olan Karayılan sivil hayata adapte olabileceklerini söyledi. Karayılan, "Burası gerillalar için bir üniversite ortamı gibi. Eğitimimiz, ideolojimiz farklı. Entegrasyon sürecinde bir karmaşa olabilir ama sivil hayata kolay alışabiliriz" dedi.