Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kanal İstanbul Projesi’nin güzergahını açıkladı.

Arslan’ın açıklamasına göre, proje Küçükçekmece – Sazlıdere – Durusu koridorundan geçecek.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2011’de açıklanan ve kamuoyunda “çılgın proje” olarak bilinen Kanal İstanbul Projesi’ne ilişkin detaylar belli oldu.

Buna göre, 5 farklı güzergah üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda 4. alternatif olarak düşünülen Küçükçekmece – Sazlıdere – Durusu koridoru Kanal İstanbul Projesi’nin Karadeniz’den Marmara Denizi’ne bağlantısı olarak tespit edildi.

‘GÜZERGAH 45 KİLOMETRE’

Bakan Arslan’ın açıklaması şöyle:

“Küçükçekmece Gölü’nden girecek ve Sazlısu Barajı’nın oradan Terkos Barajı’nın doğusundan Karedeniz’e çıkmış olacak. Güzergahımız yaklaşık 45 km’dir…

Çalışmaları yaparken Terkos Gölü su havzasıyla etkileşimi olmaması adına kritik sınırdan doğu istikametine yaklaşık 500 km uzaklaştırıldı. Böylece Baklalı ve Dursunköy yerleşkelerinin kanal havası altında kalmaması adına bu yol izlendi ve bölge sakinlerinin olumsuz etkilenmemesi sağlandı.

Liman ve lojistik merkezi gibi entegre projeler de değerlendirildi. Karadeniz’den çıkacak dolgu malzemeleriyle yapılacak proje alanları, Marmara Denizi’nden çıkacak dolgu ile yapılacak yapay adalar dahil, hepsi birlikte değerlendirilecek ve ayrıntılar netleşecek. Muhtemel dolgu alanlarıyle yapay adaların büyüklükleri ve konumları ön çalışma olarak ortaya kondu; nihai sonuç paylaşılacak…”

Kaynak: Duvar