TBMM Uzlaşma Komisyonu bünyesinde oluşturulan Yazım Komisyonu, dün CHP'li Rıza Türmen başkanlığında toplanarak 'Kamu hizmetine girme hakkı' maddesini müzakere etti. Toplantının başında, siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin anayasa maddesi tartışıldı.

 

CHP'li Süheyl Batum, parti kapatma kararında savcı ya da yargıçların etkili olmasını savundu. Batum, BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in 'Parti kapatılmasına siyaset kurumunun da müdahil olması' talebine katılmadığını söyledi. Batum Önder'in bir önceki toplantıda, 'Partileri yargıçlar kapatmasın, Başbakan kapatsın' önerisinde bulunduğunu söyledi.

 

BDP'li Sırrı Süreyya Önder, CHP'li Süheyl Batum'a yanıt vererek, bir önceki toplantıda 'Partileri Başbakan kapatsın' şeklinde bir ifade kullanmadığını, sözlerinden böyle bir anlam çıkartılamayacağını söyledi. Tepkisini sürdüren Önder, 'Sen provokatörsün. Provokasyon yapıp buraları karıştırmaya geliyorsun' diyerek, Batum'un üzerine yürüdü. Araya giren komisyon üyeleri tartışmanın büyümesini önledi.

 

Toplantıda, kamu hizmetine girme hakkı maddesinde genel uzlaşı oluştu. Mevcut Anayasa'dan daha ileri bir adım atılarak, kamu hizmetine girme 'Türklerin' değil, 'Tüm vatandaşların hakkı' olarak kabul edildi. MHP, çekince koydu. (Akşam)