Beştepe'de yapılan kabine toplantısı sonrasında açıklamada bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Türkiye, kimseyle bir ekonomik savaş peşinde değildir" dedi. Kalın dün Şengal’e yapılan operasyonun da Irak Başbakanı Haydar İbadi ile konuşulduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Beştepe'de gerçekleştirilen kabine toplantısı sonrası açıklama yaptı. Kalın, Türkiye'nin 2 gündür uyguladığı ekonomi politikaları sayesinde olumlu sonuçlar almaya başladıklarını belirterek, "Ekonomide olumlu haberler almaya başlamış bulunuyoruz. Türkiye, kimseyle gerilimden yana değildir, bir ekonomik savaş peşinde değildir" dedi.
 
Türk Lirası'na yönelik spekülasyon kanallarının ortadan kaldırıldığını söyleyen Kalın, "Türk Lirası üzerinden yürütülen bu spekülasyon, algı operasyonlarıyla ilgili kanallar kapatılmıştır" diye konuştu.

 Dün Şengal’e dönük TSK’nin gerçekleştirdiği bombardımanla ilgili de konuşan Kalın, "Dünkü operasyon MİT, TSK ve İçişleri Bakanlığımızca yapılmıştır. Teröre destek veren mevkilerin, terör unsurlarından temizlenmesi için devam edeceğiz." dedi.
 
‘SİNCAR MESELESİ İBADİ BURADAYKEN ELE ALINDI’
 
Şengal'e yapılan operasyonun Irak Başbakanı Haydar İbadi ile konuşulduğunu söyleyen Kalın, "Sincar meselesi İbadi buradayken ele alındı. Kapsamlı bir güvelik paketi üzerinde uzun süredir görüşmelerimiz devam ediyordu. Dünkü Sincar operasyonu bu şekilde değerlendirebilirsiniz. Irak makamlarının da açıkça ifade ettiği gibi Irak topraklarının saldırılar için kullanılması söz konusu değil. Bizim terörü yerinde bitirme kararlılığımız tamdır. Sincar benzeri operasyonlar bundan sonra yoğun bir şekilde gelecektir."
 
Gündemlerindeki diğer önemli bir konunun ekonomik gelişmeler olduğunu ifade eden Kalın, şunları söyledi: "Türkiye kimseyle ekonomik savaş peşinde değildir. Dünya ekonomisine entegre olan Türk ekonomisinin gelebilecek saldırılara karşı alınan önlemleri birlikte yaşıyoruz. Türkiye bu süreçten güçlenerek çıkacaktır. Türkiye alternatiflerini çoğaltarak yoluna devam edecektir. ABD'nin ek vergisi kararı Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı. Enerji konusunda olsun, ticaret konusunda olsun, yatırım konusunda ve diğer alanlarda dünyadaki küresel gelişmelerle uyumlu bir şekilde opsiyonlarını, alternatiflerini çoğaltarak bundan sonra da yoluna devam edecektir. Türk Lirası üzerinden yürütülen bu spekülasyon, algı operasyonlarıyla ilgili kanallar kapatılmıştır. Türkiye alternatifsiz değildir."
 
YENİ PAKET AÇIKLAMASI
 
Farklı alanlarda güzel bir paket hazırlandığını savunan Kalın, Katar'a teşekkür ederek, "Katar gerçek bir dost olduğunu göstermiş oldu.  Katar halkının da bu süreçte Türkiye'nin yanında durduğunu ellerindeki paraları TL'ye çevirdiklerini, Türkiye'de tatil yaptıklarını gördük. Diğer ülkelerden de benzer destek gelmeye başladı. Türkiye ekonomisi bundan sonra daha da güçlenerek çıkacaktır. Paketin detayları açıklandıkça piyasalara etkisini gösterecektir" ifadelerinde bulundu.