Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İdlib'deki Türk askerlerine, Suriye hükümetinden herhangi bir saldırı olmadığını söyledi.

Kalın,"Böyle devam etmesi için de tedbiri almış durumdayız" diyen Kalın, "Zaten rejimin böyle bir şeye cesaret etmesi söz konusu bile olamaz. Askerimize yönelik herhangi bir saldırı olursa dünyayı onlara dar ederiz" şeklinde konuştu.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın açıklama yaptı.

‘HEM SAHADA HEM MASADA OLACAĞIZ’

ABD askerlerinin Suriye’den çekilmesine değinen Kalın, “Suriye’de biz hem sahada hem masada olmaya devam edeceğiz. ABD’nin Suriye’den çekilme kararında Erdoğan’ın diplomasi rolü etkili oldu. 14 Aralık’taki görüşme meselenin seyrini değiştirdi” dedi.

ABD’nin çekilme kararının IŞİD’e alan yaratacağı yorumlarını eleştiren Kalın, “Bazı çevrelerde DEAŞ’ın alan bulacağı spekülasyonları yapılıyor. Uluslararası koalisyonun üyesi olarak böyle bir şeye müsaade etmeyiz. DEAŞ’la en çok mücadele eden ülkesiyiz. DEAŞ’la mücadele sekteye uğramayacaktır. Bundan sonra DEAŞ’la mücadele söz konusu olduğunda Türkiye aynı kararlılığı gösterecektir. Türkiye PKK-PYD terörüyle de mücadeleyi kararlılıkla sürdürecektir” diye konuştu.

‘NETANYAHU’NUN PKK SEMPATİZANLIĞI MI VAR?’

İsrail Başbakanı Benyamin Netantyahu’nun açıklamalarına tepki gösteren Kalın, “Netanyahu’nun Cumhurbaşkanımıza saldırması, TSK’ya dil uzatmaya kalkması dikkati dağıtmak, kendi iç sıkıntılarından ve belalarından kurtulmak için belki onun için geçici bir yol olabilir. Netenyahu’nun Başbakanlığı döneminde 3 binden fazla Filistinli hayatını kaybetmiştir. Öncelikle bunun hesabını vermelidir. Netanyahu’nun gizli bir PKK sempatizanlığı mı var? Ne zaman Türkiye bir operasyon yapsa, bir bakıyorsunuz ses İsrail’den geliyor” ifadelerini kullandı.

‘ABD İLE KOORDİNASYON GÖRÜŞÜLECEK’

ABD’den bir heyetin Türkiye’ye geleceğini söyleyen Kalın, “Bu hafta bir heyet Türkiye’ye gelecek, koordinasyonu konuşacak. Sayın Cumhurbaşkanımızla Sayın Trump’ın mutabık kaldığı konu koordinasyonu. Münbiç’le ilgili mutabık kalınan bir yol haritası vardır. Buna mugayir bir durum söz onusu değil. Bunun nasıl şekilleneceği yapılacak koordinasyon toplantılarında ele alınacak” dedi.

‘SURİYE’YE ÖZGÜRLÜK GETİRMEYE GİDİYORUZ’

“Suriye’ye özgürlük götürmeye gidiyoruz” diyen İbrahim Kalın, “Kürtlerin terör örgütüyle birlikte anılmasını Kürt halkına bir saygısızlık addederiz. Bizim, özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın Kürt vatandaşlarımıza ve özellikle bölge Kürtlerine dönük olarak, Suriye Kürtlerinin temel hak ve hukukunun tanınmasıydı. Kimse Kobani kelimesini duymadan, YPG/PKK palazlanmadan söylemişti” şeklinde konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un, Suriye hükümetinin İdlib anlaşmasını kabul ettiğine dair açıklaması sorulan Kalın, şunları söyledi:

“3 garantör ülke olarak bu mutabakat sağlanmıştı. Onlar Suriye rejimi ile yürüttükleri müzakerenin tamamlandığını ilan etmiş oluyorlar. Bizim askerlerimiz, 12 askeri gözlem noktamız var. Şu ana kadar bir saldırı söz konusu olmadı. Böyle devam etmesi için de tedbiri almış durumdayız. Zaten rejimin böyle bir şeye cesaret etmesi söz konusu bile olamaz. Askerimize yönelik herhangi bir saldırı, operasyonda bulunması halinde dünyayı onlara dar ederiz. Ayrıca İdlib anlaşması çerçevesinde böyle bir şeyin söz konusu olmayacağını da bir kez daha kayda geçirmek isterim.”

‘GEZEN VE AKPINAR’IN SÖZLERİNİN KABUL EDİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL’

Sanatçılar Müjdat Gezen ve Metin Akpınar hakkındaki soruşturma sorulan İbrahim Kalın, “Söylenen sözlerin kabul edilmesi, hoş görülmesi mümkün değil. İfadeleri okuduğunuz zaman, ‘ayağından asarlar’ ve benzeri… Cumhurbaşkanımız tepki vermeden önce savcılık resen soruşturma başlattı. Bu kişiler keşke çocukluğumuz döneminde hatırladığımız kahramanlar olarak kalsalardı. Keşke, ‘ayağından sallandırırlar’, ‘mahzenlerde zehirlerler’ gibi ifadeler kullanmasalardı. Sadece Cumhurbaşkanı’na değil ona oy verenlere de hakaret ediyorlar” dedi.

Kaynak: Duvar