Bakanları Kurulu toplantısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe’de yapılıyor. Toplantı devam ederken Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın takdim konuşmasında ABD ziyaretine ilişkin değerlendirme yaptığını aktaran İbrahim Kalın, toplantıda ayrıca TBMM’de devam eden bütçe görüşmeleri, Suriye’deki gelişmeler, güvenlik, Suriye’de güvenli bölgenin kurulması, mültecilerin geri gönderilmesi ve yaklaşan NATO Zirvesi’nin de ele alındığını söyledi.

‘ZİYARET BİZİM AÇIMIZDAN BAŞARILI OLDU’

Erdoğan’ın, ABD ziyaretine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kalın, “Ziyaretin bizim açımızdan başarıyla neticelendiğini ifade etmek isteriz çünkü bu vesileyle Cumhurbaşkanımız Türkiye’nin tezlerini açık, net bir şekilde ortaya koymuştur ve oradan çıkan tablo Türkiye olmadan Suriye’de ve bölgede oyun kurmanın mümkün olmadığı, olmayacağı gerçeğidir” diye konuştu.

Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump’ın yaptığı görüşmede ikili konuların etraflı bir şekilde ele alındığını belirten Kalın, “S-400 konusundan F-35’lere, Patriotlar meselesinden savunma sanayisinde iş birliğine, Kongre’deki siyasi gündemden 100 milyar dolarlık ticaret hacmine kadar geniş yelpazede bu konular etraflı bir şekilde, açık ve samimi bir biçimde bu görüşmelerde ele alınmıştır” dedi.

‘TÜRKİYE, NATO’NUN TEMEL PRENSİPLERİNE BAĞLIDIR’

İngiltere’nin başkenti Londra’da, 3-4 Aralık’ta gerçekleştirilecek NATO zirvesine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılacağını dile getiren Kalın, şöyle devam etti:

“Türkiye NATO’nun güçlü önemli bir müttefiki olarak ittifakın temel prensiplerine bağlıdır. Fakat bizim bunun ötesinde NATO’nun 21’inci yüzyıldaki konumu, pozisyonu, öncelikleri konularında da bir zihni berraklık içerisinde olmamız gerekiyor. Yakın dönemde özellikle bu konuda bir karışıklığın olduğunu, karmaşıklığın olduğunu hepimiz görüyoruz. Yapılan açıklamalar da bu karışık tabloyu daha da karmaşık hale getiriyor. Bu zirvenin NATO’nun geleceğine ilişkin daha belirgin, daha berrak, daha aydınlık bir tablonun ortaya çıkmasına vesile olacağını biz ümit ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız da bu çerçevede hazırlıklarını yürütmekte.”

İbrahim Kalın, NATO zirvesi sırasında Türkiye, Fransa, Almanya ve İngiltere liderlerinin katılımıyla dörtlü zirve yapılacağını da söyledi.

Suriye’de, Barış Pınarı Harekatı’nın yürütüldüğü bölgede çalışmaların sürdüğünü ifade eden İbrahim Kalın, “Burada hem 17 Ekim anlaşmasının muhatabı olan Amerika Birleşik Devletleri’ne hem de 22 Ekim Soçi Anlaşmasının muhatabı olan Rusya Federasyonu’na bu anlaşmaların gereğini yerine getirmeleri çağrımızı yineliyoruz” ifadelerini kullandı.

Taciz atışları ve saldırılar olduğunu söyleyen Kalın, “Çünkü burada barış ve istikrarın sağlanması herkesin faydasına olacaktır. Terör unsurlarının yaptığı intihar saldırılarının, taciz atışlarının, özellikle sivillere yönelik baskılarının kabul edilebilir hiçbir tarafı yoktur. Bunları durdurmak Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri tarafının tasarrufundadır, mesuliyetindedir” dedi.

‘ABD’NİN KARARINI KINIYORUZ’

ABD’nin, Batı Şeria’da İsrail işgali altındaki bölgelerde kurulan yasa dışı yerleşim yerleriyle “uluslararası hukuka aykırı bulmuyoruz” kararını eleştiren Kalın, “Bu son derece talihsiz, uluslararası hukuku yok sayan Filistinlilerin hakkını, hukukunu ayaklar altına alan bu açıklamayı reddettiğimizi ve kınadığımızı ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

‘YERLEŞİMCİ DEĞİL İŞGALCİLER’

“Burada bir kelime oyunu oynandığını da özellikle sizlerin ve kamuoyunun dikkatine getirmek istiyorum” diyen Kalın, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İngilizcede ‘settlement’ diye ifade edilen, Türkçeye de ‘yerleşimci’ diye tercüme ettiğimiz bu yerler yerleşimci falan değildir bildiğiniz düpedüz işgalcilerdir. İşgal altındaki Filistin topraklarında Filistinlilerin zeytin bağlarını, evlerini, tarihi mekanlarını ve bahçelerini işgal eden kişilerin kurduğu yerlerdir buralar. Dolayısıyla yerleşimciler, ‘uluslararası hukuka aykırı değildir’ ifadesi, ‘işgal uluslararası hukuka aykırı değildir’ demekle eş anlamlıdır. Bunun adı işgaldir, bu işgali meşrulaştırma çabasıdır. Biz nasıl Filistin topraklarının tamamının işgaline karşı ise bu konuda alınmış onlarca BM kararı ve Güvenlik Konseyi kararı bulunmaktadır.”

 ‘ABD’Lİ MUHATAPLARIMIZLA İLK BULUŞMAMIZ, NATO ZİRVESİNDE OLACAK’

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, ABD’de gündeme gelen iki ülke arasında oluşan mekanizmaya ilişkin bir çalışma takviminin belli olup olmadığı sorusu üzerine Kalın, bununla ilgili bir görevlendirme olduğunu, kendisi ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Büyükelçi Robert O’Brien arasında bir çalışma yapılması yönünde kendilerine talimat verildiğini söyledi.

Bu çalışmanın Türkiye tarafında başladığını anlatan Kalın, şöyle konuştu:

“Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığımız, İstihbarat Teşkilatımız ve Cumhurbaşkanlığımız olarak bu çalışmayı başlattık. Bir noktaya gelince bunu tabii ki Amerikalı muhataplarımızla paylaşacağız. Tabii ilk önemli buluşmamız 3-4 Aralık’ta Londra’da yapılacak NATO zirvesi. Orada bir araya gelmeyi planlıyoruz. Yani ben de mevkidaşımla (Robert O’Brien) bir araya geleceğim, bakanlarımız da kendi mevkidaşlarıyla, işte belki heyetler olarak da bir araya geleceğiz.”

Rusya’dan satın alınan S-400 hava savunma sistemlerinin kullanılmasında geri adım atılmayacağını belirten Kalın, “S-400 konusunda bir geri adım atmak söz konusu değil. Bu, imzası atılmış, tamamlanmış bir anlaşmadır. Amerika veya başka yerlerden gelecek maksimalist tekliflerin egemenlik haklarımızı ihlal eden bir mahiyet arz etmesi kabul edilemez” diye konuştu.

S-400 konusunun Türkiye ve ABD arasında bir sorun haline gelmesini önlemek için çalışmalar yapılacağını aktaran Kalın, “Bize göre sorun aşılamayacak bir sorun değildir. S-400 meselesi iddia edildiği gibi F-35 programına varoluşsal tehdit oluşturan bir mesele değildir. Bunu teknik olarak, siyasi olarak da çözmek mümkündür, yeter ki bununla ilgili bir irade olsun” dedi.

‘S-400’LER NATO GÜVENLİK SİSTEMLERİNE ENTEGRE EDİLMEYECEK’

“NATO ittifakı içinde olmamız, Rusya ile Çin ile iyi ilişkiler içinde olmamıza mani değildir” diyen Kalın, “Aynı şekilde bizim Rusya ile ilişkiler geliştirmemiz, ABD ile ilişkilerimize bir alternatif değildir. Avrupa ile ilişkilerimiz, Orta Doğu ile ve Afrika ile olan ilişkilerimiz de bir alternatif değildir. Denge politikasını önemsiyoruz ama bütün bunları yaparken egemenlik hakları çerçevesinde ulusal çıkarlarımızı öncelediğimizi de özellikle ifade etmek isterim” ifadelerini kullandı.

S-400’lerin NATO güvenlik sistemlerine entegre edilmeyeceğini söyleyen Kalın, “Biz bunu en baştan da ifade ettik. Kendi başına müstakil bir savunma sistemi olarak kalacak. Dolayısıyla mevcut NATO savunma sistemine bizde ya da bölgemizde bulunan NATO hava savunma sistemlerine bir tehdit oluşturması söz konusu değil” şeklinde konuştu.

‘TOPLU İNTİHAR DEĞİL CİNAYET’

Bir gazetecinin siyanürle gerçekleşen ölümler ve siyanüre kolay ulaşımın engellenmesi için bir yol haritası olup olmadığına ilişkin soruya İbrahim Kalın, “Öncelikle şunun altını açık ve net bir şekilde çizmek istiyorum; bu bir toplu intihar değil, cinayettir. Öldürme ve öldürülme şekli ne olursa olsun, siyanür, silah, başka bir şey kullanılsın, bunun adı toplu intihar değil, bildiğiniz toplu cinayettir. Bunu yapan kişi son tahlilde bir cinayet işlemiştir” yanıtını verdi.

‘SİYANÜR SATIŞI VE KULLANIMIYLA İLGİLİ TAKİP SİSTEMİ KURULACAK’

Siyanüre ulaşımın toplantıda da gündeme geldiğini aktaran Kalın, “İçişleri Bakanlığımızın da yaptığı sunumda bu konu gündeme geldi. Bir düzenleme yapılacak bununla ilgili. Erişimin, satışın kontrol altına alınması, ayrıca bir takip sisteminin kurulmasına dönük çalışma yapılacak. Yani siyanürü aldıktan sonra bunu nerede kullanıldığı, ne şekilde işlem gördüğüyle ilgili de bir takip sisteminin kurulmasına dönük de bir çalışma yapılacak bununla ilgili. Yönetmelikle ilgili bazı düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Eğer kanuni düzenleme gerekirse bu tabii ki Meclis’te de gündeme gelecek” dedi.