Çözüm sürecine ilişkin İmralı Heyeti ile hükümet tarafından yapılan ortak açıklama sonrası HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de sürece ilişkin değerlendirmede bulundu.

Hükümet ile İmralı Heyeti’nin yaptığı ortak açıklamayı değerlendiren HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, niyet beyanının Öcalan tarafından birinci aşama olarak belirlendiğini ikinci aşamanın ise onaylama aşaması olacağını söyledi. 

Baluken, “Çağrının ikinci aşaması Sayın Öcalan tarafından yapılacak. Meclis bünyesinde kurulacak bir komisyonunun ve sivil toplumun devreye girmesini önemsiyor. Bu Meclis Komisyonu’nun Kürt meselesinin tarihi ile ilgili hakikatleri araştırma, barışma ve yüzleşme temelinde oluşması ve yine sivil toplum temsiliyetlerinin bulunması son derece önemli” dedi.

Bu arada müzakerelerin ilerlemesinde izleme heyetinin oluşturulması için 10-15 kişiden oluşacağı ifade edilen heyetten seçilecek 5 ya da 6 kişinin İmralı’ya gidebileceği belirlendi. Öcalan’la devlet heyeti arasında yapılacak müzakereye ilk etapta katılacak 6 isimden ikisinin sanatçı Kadir İnanır ile İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan olacağı ileri sürüldü.

Kadir İnanır bu iddiaya Hürriyet gazetesi aracılığıyla, yanıt verdi. İnanır,  “Ben de gazetelerden öğrendim. Bana ulaşan bir teklif yok. Gelirse o zaman değerlendiririz” dedi.