Cumhurbaşkanı adayı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İstanbul Şişli’deki Büyük Maçka Parkı’nda düzenlenen “Kadınlar Forumu”na katıldı.

“Kadınlar, Demirtaş’ı kahkahalarla selamlıyor” , ” Kadınlar, birlikte güçlüyüz” , ” Emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz, irademiz bizimdir” pankartı açan kadınlar, “Jin jiyan azadi” sloganı attı.

Forumun yapıldığı alana eşi Başak Demirtaş ile birlikte gelen Demirtaş’a kadınlar yoğun ilgi gösterdi.

Kadınların nasıl bir cumhurbaşkanı istediklerinin tartışıldığı forum, Türkçe ve Kürtçe yapılan açılış konuşmasının ardından başladı.

OYUMUZ KAHKAHAYI SEVEN ADAYA

Açılış konuşmasını kadınlar adına yapan Benazir Coşkun, Demirtaş'ın kadın düşmanı değil kadın özgürlüğünden yana bir aday olduğunu söyledi. AKP'nin 12 yıllık iktidarı boyunca kadın katliamlarının ve saldırılarının arttığını belirten Coşkun, kadınların haklarını kabul eden bir aday istediklerini ve bunun da Demirtaş olduğunu dile getirdi. Demirtaş'ı " Genç, bıyıksız, kahkahayı seven bir aday" olarak niteleyen Coşkun, "Bu sebepten biz diyoruz ki oyumuz, kadın özgürlük mücadelesini ve eşitliğini savunan, 'kadınlarla çalışmaya hazırım' diyen Demirtaş'a" dedi.

Açılış konuşmasının ardından kadınlar hep birlikte kahkaha atarak Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın kadınlar için söylediği "Kadın herkesin içinde kahkaha atmayacak" ifadelerini protesto etti. Açılış konuşmasının ardından söz alan HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, "Kadın yoksa yaşam ve özgürlük de yok. Kadınların olmadığı bir siyasetin başarılı olması mümkün değil" diyerek Arınç'ın kadınlarla ilgili söylemelerini eleştirdi. Tuncel, "Biz ağız dolusu gülmeye devam edeceğiz, sizin erkek egemen sisteminizi yerle bir edeceğiz. Bu konuda bizimle mücadele edecek erkek arkadaşlarımız var" dedi.

Tuncel'in ardından Demirtaş söz aldı. Kadınların, annelerin, meydanlarda parlamentoda, tarlada, üniversite sıralarında, direnişlerine tanıklık ettiklerini dile getiren Demirtaş, "Bugün Ortadoğu coğrafyasında kadın kimliğinin yok edilmeye çalışıldığı bir dönemde siz kadınlar büyük bir yol kat ettiniz. AKP hükümeti bunun farkında değil. Ama sizin yürüttüğünüz mücadele onları da kurtarmaktadır.Sizler, işkenceye karşı direndiniz, onurlu birer Kürt, Alevi, Türk, Ermeni kadını olarak direndiniz. Ama AKP pervasızca bu değerleri, çiçekleri eze eze kıymetini bilmeden her birini yok sayıyor" dedi. AKP'nin kadın özgürlük mücadelesine de böylesine bir yaklaşımı olduğunu belirten Demirtaş, Meclis'te Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu kurulduğunda bu çalışmalarda yer aldığını, AKP'li vekillerin kadın ve erkeğin eşit olamayacaklarını savunduklarını ve bu yüzden komisyonun Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu olarak kurulduğunu söyledi.

AKP'nin kadınlardan da yeterince oy aldığını dile getiren Demirtaş, bunun nedeni olarak da kendilerini işaret ederek şunları söyledi: " AKP, şiddete karşıymış gibi görünür ama kendisi kadına şiddet uygular. Bizler, AKP'nin bu politikalarına karşı iyi mücadele edemedik. İyi mücadele edemediğimiz için kadınlardan oy alıyor.Bizler Türkiye'nin ezilenleri olarak bu gidişata artık son vermek zorundayız.

Elbette ki benim adaylığım tüm bu sorunların çözüleceği gündür anlamına gelmiyor. Ama bu sorunları görünür kılmak ve çözme iradesi göstermek bizim tarihimizde vardır" diye konuştu.

TEKÇİ GELENEĞİ TARUMAR ETMİŞ OLACAKSINIZ

Kadınların birliğine ve örgütlülüğüne işaret eden Demirtaş, " Çünkü siz fark ettiniz ki bir araya gelmezseniz çözüm olamaz. İşte bu Maçka Parkı'ndaki fotoğraf bunun göstergesidir" dedi.

"Kadın kendi kimliğiyle bu toplumda var olacaksa bunu asla kimse durduramaz" diyen Demirtaş şunları söyledi: "Oy verme kabinine girdiğinizde 3 fotoğrafa dikkatlice bakmalı ve bir kadın için o fotoğrafın birikim ve değerleri nelerdir bakmalısınız. Kimi fotoğraf, kadını yok etme, kimliksizleştirme üzerinde. İki fotoğrafa dikkatli bakın ve ortadaki fotoğrafa bakarken bir kez daha düşünün. Sabah karanlıkta tarlaya gitmesine rağmen düğünde giyemeyecek kıyafeti olmayan kadınlar, balkondan bakmak için kocasından izin alan kadınlar, sizler o mührü doğru yere basarsanız geleceğinizi değiştirebilirsiniz. Kadınlar öylesine bir kahkaha atsınlar ki bir daha kadınlara dil uzatmasınlar. Çünkü sandıktan çıkacak her kadın oyuyla 'devletin bir numaralı koltuğu padişahın değil, kadınların ezilenlerin koltuğudur' demiş olacaksınız. Tam 90 yıllık Türkiye'nin tekçi geleneğini tarumar etmiş olacaksınız."

Demirtaş'ın konuşmalarının ardından forumda soru-cevap bölümüne geçildi. Demirtaş kadınlardan gelen "Türkiye'de artan kadın cinayetlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine kadın cinayetinin artmış olmasının nedeni olarak Başbakan ve hükümet yetkililerinin eril dilini, medyayı ve yargıyı gösterdi. Demirtaş, " Kadını katleden tek bir kişiymiş gibi görünüyor ama Başbakan, medya ve yargı bir araya gelip kadını katlediyor" dedi. Demirtaş "Cumhurbaşkanı olursanız kadınlar cumhur meclisleriyle yönetime katılacak demiştiniz. Bu nasıl olacak?" sorusuna ise, Cumhurbaşkanının kadınlarla ilgili herhangi bir kararı aldığı zaman bu kararı tek başına değil, kadınların kendi aralarında seçtiği kadın meclisine danışarak alması gerektiği şeklinde olacağını söyledi.

Demirtaş'a çocuklar da sorular yöneltti. "Kız çocuklarının okula gitmeleri konusunda nasıl bir mücadele vereceksiniz?" sorusu üzerine Demirtaş, mevcut eğitim sisteminin eril ve tekçi olduğunu söyleyerek tüm çocukların kendi anadilinde eğitim alması gerektiğini ifade etti.

Soru-cevap bölümünün ardından Demirtaş, alkış ve zılgıtlarla alandan uğurlandı. (ANF, İMC)