25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü dolayısıyla kadınlar Ankara’da eylem yaptı.

Çankaya Belediyesi önünde “Bir kişi daha eksilmeyeceğiz”, “Kadın yaşam özgürlük”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Kadınlar artık susmayacaklar” sloganları eşliğinde toplanan kadınlar Şule Çet, Emine Bulut, Ceren Damar, Rabia Naz Vatan’ın isimlerini yüksek sesle tekrarladı.

POLİS KADINLARIN YÜRÜMEK İSTEDİĞİ İSTİKAMETE İZİN VERMEDİ

Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre, “Tacize tecavüze karşı sokaktayız”, “6284’e dokunma”, “Nafakaya, boşanmaya değil şiddete engel ol” ve “Kadın cinayetleri politiktir” yazılı pankartlar taşıyan kadınların yürümek istediği istikamet polis tarafından engellendi.

“Aç aç barikatı aç” sloganı atan kadınlar polisin engellemesine tepki gösterdi. Polisin engellemesinin ardından kadınlar yoğun güvenlik önlemleri altında Sakarya Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçti.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ VE 6284 VURGUSU

Şarkılar eşliğinde Sakarya Caddesi’nde bir araya gelen kadınların erkek şiddetine karşı tepkileri ve sloganları burada da devam etti.

Ankara Kadın Platformu adına yapılan basın açıklamasında, “Yaşamak istiyoruz” denildi ve İstanbul Sözleşmesi’ni ve 6284 Sayılı Kanunu hedef alanlara tepki gösterildi. Yapılan basın açıklamasının satır başları şu şekilde oldu:

‘EMİNE BULUT’UN ÇIĞLIĞI KULAKLARIMIZDA’

Yasalarla fetvalarla ne giydiğimizden nasıl yaşadığımıza kadar kadın düşmanı politikalarla yaşamımıza saldırılıyor. Yaşamak istiyorum diyen kadınların yaşam çığlığı görmezden geliniyor. Mahkeme kapılarında nöbet tutuyoruz. Şule Çet’in gülüşü hafızalarımızda. Emine Bulut’un çığlığı kulaklarımızda yankılanıyor. Bir kişi daha eksilmemekte kararlıyız.

‘KRİZİN FATURASI KADINLARA KESİLİYOR’

 Krizin faturası kadınlara kesiliyor. İşten çıkarmalar başladığında önce kadınlar işten çıkarılıyor. Şirketlerin borcu zamlarla bize ödetilmeye çalışırken tasarruf yapmak yine kadınlara kalıyor. Boşanmaları zorlaştırmak için komisyonlar kuruyorlar. Silahlara milyarlar harcanırken kadınlara sığınak için kaynak yok diyorlar. Savaştan en büyük zararı alan yine kadınlar oluyor. Kadın cinayetlerini aileyle meşrulaştıran bu iktidar LGBTİ’leri yok sayıyor, onur yürüyüşlerini yasaklıyor.

‘GECELERİ DE SOKAKLARI DA TERK ETMİYORUZ’

Ne kadar saldırırlarsa saldırsınlar erkek şiddetinin bizi kuşatmasına izin vermeyelim. Her türlü şiddetin karşısında birleştirelim ellerimizi. Karşımıza çıkan tekmecisine, kocasına, katiline karşı omuz omuza verelim. Kamusal ve özel alanda birçok hakkımızı mücadele ederek kazandık. Yaşamımıza kast ettiklerinde Nevin Yıldırım olduk. Kürtajı yasaklamaya çalıştıklarında benim bedenim benim kararım dedik geri adım attırdık. O saatte orada ne işi varmış diyenlere inat geceleri de sokakları da terk etmiyoruz.