HDP, İzmir'de seçim güvenliğini sağlamak için yaklaşık 15 bin yurttaşı seferber ederken, 80'in üzerinde avukat ise kurulan kriz masalarında hazır bekleyecek.

1 Kasım seçimlerine saatler kala halen tartışılan konuların başında "sandık güvenliği" geliyor. Sandıklarda hilelerin önüne geçmek için Oy ve Ötesi, Ondan Sonra gibi inisiyatiflerin yanı sıra siyasi partilerin de müşahit ve gözlemci çalışmaları sürüyor.

Seçimlerde olası hilelerin önüne geçmek için seçim takip sistemi kuran ve bütün alanlarda toplam yüz binden fazla müşahit ve sandık kurulu üyesi bulundurmayı amaçlayan Halkların Demokratik Partisi (HDP), İzmir'de de seçim güvenliği için toplamda 15 bin müşahit, sandık görevlisi, gözlemci ve avukat görevlendirecek.

Görevlendirilen müşahitler, sandık başlarında bir yandan güvenliği sağlarken diğer yandan oy sayımlarında belirlenen oranları HDP Genel Merkezi'ne taşıyacak. Öte yandan oluşturulan kriz masasında ise görevlendirilen avukatlar hukuki destek sunacak.

7 bin 824 SANDIK KURULU ÜYESİ     

HDP PM üyesi Coşkun Üsterci, İzmir'de toplam 9 bin 23 sandıktan 7 bin 824 sandığa sandık kurulu üyesi verdiklerini belirterek, yaklaşık 1199 sandığın bulunduğu ilçelerde ise örgütleri bulunmadığı için buralara da gezici ekipler görevlendirdiklerini kaydetti.

7 bin 824 sandık kurulu üyesi ile seçmenin yüzde 90'ını kontrol edebilir durumda olduklarını kaydeden Üsterci, sandık takip sistemi ile ise sandıkların bulunduğu her okulda okul sorumluları aracılığıyla sandık sonuçlarının girişini yapacaklarını ve bir çelişki olduğunda anında itiraz etme haklarının bulunacağını söyledi.

15 BİN KİŞİ SANDIK GÜVENLİĞİ İÇİN SEFERBER         

Oy ve Ötesi, sendika ve sivil toplum kuruluşlarından müşahit desteği geldiğini de ifade eden Üsterci, koordineli bir şekilde çalışarak toplamda 15 bin yurttaşın sandık güvenliği için çaba harcayacağını söyledi. Kısa bir zaman kalmasına rağmen sandık güvenliği konusundaki çalışmalarını sürdürdüklerini de belirten Üsterci, müşahit sayısını daha da yükselteceklerini söyledi.

Bir çok ilçede itiraza yetkili kişi atadıklarını da kaydeden Üterci, gönüllü avukatlara ise HDP Genel Merkezi'nce vekalet verildiğini ve olası bir usulsüzlük söz konusu olduğunda anında hukuki süreci başlatacaklarını belirtti.

AVUKATLAR: SEÇİM GÜVENLİĞİ İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ  

Özgürlükçü Hukuçular Derneği (ÖHD) üyesi Mecit Yıldırım ise, avukatlar olarak seçimlerde sandık güvenliği için il ve ilçelerde kurulan seçim kriz masalarında görev alacaklarını ve müşahitlerden herhangi bir şikayet geldiğinde anında müdahale edeceklerini söyledi.

AKP iktidarının seçimi kazanmak için elinden geleni yapacağını ifade eden Yıldırım, bir önceki seçimlerde HDP'nin iyi bir seçim güvenliği sağladığını belirtti. Bir önceki seçimlerde 70-80 avukatın ve 9 binden fazla müşahidin görev aldığını belirten Yıldırım, bu seçimlerde resmi sandık kurulu üyeleri ile birlikte müşahit bulundurma durumu olduğunu ve avukat sayısının da 80'in çok üzerinde olduğunu kaydetti.

HDP İl Eşbaşkanı Dilek Aykan da, yoğun bir seçim çalışması yürütüldüğünü ifade ederek, İzmir'den 5 milletvekili hedeflediklerini de belirtti. (Demokrat Haber)