İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın korona virüsü mücadelesinde ‘çuvalladığını’ savunarak, kamuoyuna açıklanan günlük vaka sayılarının gerçeği yansıtmadığını öne sürdü.

 ‘YERLİ KİT TEKNİK KUSURLARLA DOLU, GÜVENİLİRLİĞİ YOK’

Çıray, teşhis testi olarak kullanılabilen üç farklı testin bulunduğunu ancak bunlardan en güvenilir olanının PCR testi olduğunu ifade ederek , “Şu anda devlet ve özel tüm laboratuvarlar Sağlık Bakanlığı’nın geliştirilmesi için katkı sağladığı Biospeedy Covid–19 PCR kitini kullanmaya zorunlu tutuldu. Ancak sahadan ve bilim insanlarından aldığımız bilgiler can sıkıcı. Çünkü kullanımda bu kitin teknik kusurları olduğu anlaşıldı. Negatif değerlerin güvenilirliği yok. PCR kiti ile birlikte kullanılması gereken bir de RNA izolasyon kiti var. Ancak sahadaki uzmanlar, ‘bu kitin izolasyon yaptığına dair yeterli kanıt yok’ diyorlar. Bu konuda uyarılarımı yapmıştım” ifadelerine yer verdi.

YERLİ KİTİN GÜVENİLİRLİĞİ YÜZDE 40’

Kullanımı mecbur tutulan korona virüsü testinin doğruluk payının Avrupa’da yapılan araştırmalarda yüzde 40 olduğuna dikkat çeken Çıray, şunları söyledi:

“Bunun üzerine Sağlık Bakanı Koca, güya tepki göstermiş ve bir günah keçisi olarak Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nde testi onaylayan Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları ve Biyolojik Ürünler Daire Başkanı Selçuk Kılıç’ı görevden almış. Yetmez Sayın Bakan, siz istifa etmelisiniz. Yani bilime karşı kulaklarınızı tıkamakla kalmadınız, Covid-19 PCR testi için çalışma yetkisi isteyen laboratuvarlara Sağlık Bakanlığı olarak geliştirilmesi için katkı sağladığınız BioEksen firmasının Biospeedy Covid-19 PCR kitini kullanmayı mecbur tuttunuz. Sayın Koca’nın sözde ‘yerli ve milli’ teste dayanarak yaptığı tüm hasta sayıları ve diğer istatistiki bilgiler çöp olmuştur. Böyle durumlarda demokrasinin kırıntısı kalmış olan ülkelerde bakan istifa eder. Ben de kendisini istifaya davet ediyorum.”