Sıkıyönetim ilanıyla sivil katliamının yaşandığı Cizre'de incelemelerde bulunan İtalyan Heyeti, "Cizre'deki manzara bize Kobani'yi hatırlattı" diyerek, yaşananları dünya kamuoyu ile paylaşacaklarını belirtti.

Aralarında avukat, gazeteci, sağlıkçı ve sivil toplum örgütü temsilcisinin bulunduğu İtalyan Heyeti, 9 gün sıkıyönetim uygulamalarıyla sivillerin katledildiği Cizre'de incelemelerde bulundu. Heyet Cizre'de yaşanan katliamları yerinden inceleyip Avrupa kamuoyuna duyurma, dünya gündemine koyma ve hukuksal sürece geçme adına 3 adımdan oluşan bir rapor hazırlayacak. Heyet yapacağı incelemelerin ardından Kobani'ye geçerek 1 yıldır sürdürdükleri inşa çalışmalarına devam edecek.

Enternasyonal bir delegasyonla uzun bir süredir Kobani inşası üzerine çalıştıklarını söyleyen İtalyan Demokrat Avukatlar Birliği Üyesi Martina Yanki, "Görüyoruz ki bir Kobani daha Cizre'de yaşanıyor. Gelip gözlerimizle gördük. Cizre'deki manzara bize Kobani'yi hatırlattı. Bu sokaklar sömürgeciler tarafından işgal amaçlı saldırıya uğramış gibi" diye kaydetti.

'Hükümet kendisi için iyi şeyler yapmıyor' Türkiye'nin kendi hukukunda olmayan bir uygulamayla 8 günlük sokağa çıkma yasağının ilan edilmesinin anayasa hukuka ters olduğunu kaydeden Martina, Cizre'de hukukun tamamen çiğnendiğini ve Avrupa'ya aday olan Türkiye'nin yurttaşlarına yaşattıklarının büyük bir hata olduğunu söyledi.

Hükümetin dünyada imzacısı olduğu sözleşmelerin yanı sıra kendi iç hukukuna da aykırı davrandığını kaydeden Martina, "Tüm bunlar belgelenecek, hükümetin çizgisi açısından Türkiye'nin iyi bir yöne gittiğini düşünmüyorum. Böyle giderse daha kötü günler Türkiye'yi bekleyecek ve bu hükümet için hiç de iyi olmaz" dedi.

Hak ihlallerine ilişkin açılan davaların uzun aşamalı olduğunu fakat er ya da geç adaletin yerini bulduğunu söyleyen Martina, vakit geçmeden suçluların yargılanması için harekete geçilmesi gerektiğini kaydetti.

‘KATLİAMI HERKESE DUYURACAĞIZ’

'Türkiye büyük bir hata yaptı' Yabasta Bolonya Derneği üyesi Avukat Sara Montinaro ise, Cizreli halkın hak ihlaline uğradığını ve hukuksal alanda bir mücadele başlatılması gerektiğini söyledi. Sara, Cumhurbaşkanı'nın 'Cizre'de sivil katliam yok' sözlerine dikkat çekerek, "Kendimizle berber İtalya'dan büyük bir gazeteci grubuyla buraya geldik. 35 günlük bebeğin hikayesinden diğer tüm hikayeleri kaydettik. Bu söylemler Türkiye'de belki bir kazanım elde edebilir ama dünyada insanlar buna inanmaz. Yaptığımız haberlerle Türkiye'nin yaptığı bu büyük hatayı herkese duyuracağız" diye konuştu.

'Hükümet yaptıklarının duyulmasını istemiyor' Hükümetin ülkeyi kaosa sokacak bir politika izlediğini söyleyen Sara, "Tam da bu noktada hükümet doğru adımlar atmalı. Yoksa bir süre sonra hükümetin de istemediği bir iç huzursuzluk yaşanabilir. Buna hükümet engel olmalıdır" dedi. Sara son olarak, "Kobani'ye geçmek için geldik ancak Türkiye engel oldu. Yapılan bu ihlaller duyulmasın diye engellemeler olmaya devam edecek. Ancak Cizreli yoldaşlarımızla dayanışmak adına buradayız. Kürt halkıyla her daim dayanışma içinde olacağız" diye belirtti.

(Zehra Doğan-Piroz Zırığ / JINHA)