İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, 14 Aralık operasyonu kapsamında gazetecilerin gözaltına alınmasına ilişkin, “Kimseye ders verme niyetinde değiliz, ancak unutmayalım ki ifade özgürlüğü gibi bazı noktalar AB'nin zorunlu temel ilkelerindendir’’ açıklamasını yaptı.

Bakan Paolo Gentioni, Brüksel'de Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin dışişleri bakanlarının katıldığı toplantının ardından İtalyan gazetecilere yönelik bir basın toplantısı düzenledi.

İtalyan diplomasisinin başı, toplantıda Türkiye'de gazetecilerin gözaltına alınmasının tartışılıp tartışılmadığı sorusuna, “Hayır tartışmadık. Biliyorsunuz burada genelde gündemimizdeki konular tartışılıyorö diye cevap verdi.

İtalya'nın, Türkiye'ye karşı olumlu pozisyonundan şüphe duyulamayacağını belirten Gentiloni, ülkesinin son yıllarda, AB'ye katılım müzakereleri sürecinde, ikili ekonomik ilişkilerde ve tarihi ortak çıkarlarda, inanarak hep Türkiye'nin lehine mücadele verdiğinin altını çizdi.

“Başbakanımızın (Matteo Renzi) son Türkiye ziyaretinde de bu tekrar vurgulandı’’ diyen Gentiloni sözlerini şöyle sürdürdü:

“İtalya'nın Türkiye ile mükemmel ilişkileri var ve kimse bizi bu ülkeye karşı ön yargılı bir tutuma sahip olmakla suçlayamaz. Ancak açıkça söyleyelim ki ifade özgürlüğü gibi bazı noktalar da AB'nin temel değerleri arasındadır. Kimseye ders verme niyetinde değiliz, ancak unutmayalım ki bunlar AB'nin zorunlu temel ilkeleridir.’’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, söz konusu operasyonun ardından basın özgürlüğü ve yargı bağımsızlığı konusunda Türkiye'yi uyarıcı açıklamalar yapan AB'ye, “AB aklını kendine saklasın’’ şeklinde cevap vermişti. (Cumhuriyet)