İtalya Başbakanı Matteo Renzi, protokol imzalamasına rağmen gelecek yıl Milano’da düzenlenecek olan Expo 2015 fuarına katılmama kararı alan Türkiye’yi, “Erdoğan’ı aradım ve size indirim yaparız, yeter ki gelin” sözleriyle ikna ettiğini söyledi.  Renzi daha sonra bu sözlerinin şaka olduğunu belirtti.

Başbakan Matteo Renzi, Milano’da süren çalışmaları yerinde görmek için Expo şantiyesini ziyaret etti. Daha sonra bir basın toplantısı düzenleyen 39 yaşındaki Başbakan, dünyanın en büyük fuarı olarak kabul edilen Expo 2015’e katılım için 147 ülkenin onay verdiğini açıkladı.

Yanındaki yetkililere dönerek, “Türkiye var değil mi bu ülkeler arasında?” diye soran Renzi, “Evet” cevabı alınca, “Çünkü ben önceki gün Erdoğan’ı telefonla aradım. Türkiye’nin Expo’dan çekilmesini istiyordu. Ben de, ‘İndirim yaparız, yeter ki gelin. Zaten tüm bu masrafları Sala ödeyecek” diye gülerek, İtalya Expo 2015 Komiseri Giuseppe Sala’yı işaret etti.

Renzi daha sonra, “Bu sadece bir şaka, aksi halde hemen ‘Renzi Türkiye’yi tiye aldı’ başlıkları atarsınız” diye sözlerini düzeltti.

İtalyan basını da, Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası tebrik etmek için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayan Renzi’nin, Expo’ya katılma konusunda Türkiye’yi ikna ettiğini ve burada Türkiye Pavyonu olarak kullanılacak alanın hazırlıklarına başlanacağını yazdı.