İsveç Sol Parti Milletvekili Amineh Kakabaveh, yaklaşık 1 yıldır beri cezaevinde tutulan HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’a mektup göndererek kendileri ve tutuklu HDP’liler ve belediye yöneticileri ile dayanışma içinde olduklarını ve dayanışmalarını özgürlüklerine kavuşana kadar sürdüreceklerini iletti.

‘ORTAÇAĞ UYGULAMASI’

Murat Kuseyri'nin Evrensel'de yer alan haberine göre Kakabaveh, mektubunda, “21. Yüzyılda demokratik olduğunu iddia edilen bir ülkede insanların sırf düşündükleri için suçlanmaları ve ezilen bir halkın sorunlarını gündeme getirdikleri için zindanlara atılmaları Ortaçağ’dan kalma bir uygulama. Geçmişte egemenler bu şekilde ezilenleri susturmayı ve tarihin gidişini engellemeyi amaçlardı. Aradan geçen bin yılda tarihten ders almayanların aynı şeyleri günümüzde de yapmaya çalışmaları trajik bir durum” dedi. 

Tüm dünyanın Türkiye’de nelerin yaşandığını; emekçilerin düşüncelerini söyledikleri ve haklarını aradıkları için işsizlik ve açlığa itildiklerini, cezaevlerine kapatıldıklarını çok iyi bildiğini söyleyen Kakabaveh, kendilerinin olanlara karşı sessiz kalmayacaklarını belirttikten sonra şunları kaydetti: 

“Ben ve partili arkadaşlarım, pek çok kez tutuklu HDP milletkelilleri, üyeleri ve belediye yöneticilerinin durumunu İsveç parlamentosu’nun gündemine getirdik. Parlamentoda çok ciddi tartışmalar oluyor. Parlamentoda temsil edilen tüm parti ve milletvekillleri, Türkiye’de gerçekleşen hak ihlallarına karşı tutum alınmasında görüş birliği içinde. Sergilediğiniz onurlu direnişten dolayı kutluyor ve hasretle kucaklıyorum.”

‘YENİ KAMPANYA BAŞLATACAĞIZ’

Evrensel’e de açıklamalarda bulunan Kakabaveh, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, iktidarı tek başına elinde tutma hırsının önünde engel gördüğü HDP’yi tasfiye etmeye çalıştığını söyledi.

Kakabeveh, “Parlamentodaki tüm partiler Erdoğan’ın gerçekleştirdiği insan hakları ve örgütlenme özgürlüğü ihlallerinden rahatsız. Hepsi gazeteciler, tutuklu milletvekilleri ve belediye başkanlarının serbest bırakılmalarını talep ediyor. Bu konu sürekli gündemimizde” dedi. Kakabeveh, Demirtaş ve Yüksekdağ başta olmak üzere tüm HDP’liler ve belediye başkanlarının özgürlüklerine kavuşması talebiyle yeni bir kampanya başlatacaklarını açıkladı.