İsveç’te faaliyet gösteren 22 Kürt, Türk ve Alevi dernek ve kuruluşu İsveçli parlamenterlere, cezaevlerinde süren açlık grevleri için devreye girmeleri çağrısında bulundu.

 

İsveç Demokratları dışındaki tüm siyasi partilere mensup milletvekillerine gönderilen çağrıda, 12 Eylül’de Diyarbakır Cezaevinde kadın tutuklular tarafından başlatılan açlık grevinin, diğer cezaevlerine yayıldığı ve şu anda 1000 civarında politik tutuklunun açlık grevinde olduğu belirtiliyor.

 

Çağrıda, açlık grevinin 45. gününü doldurduğu, bazı tutuklularda görme bozuklukları, duyma güçlükleri ve iç organlarında kanamalar olduğu ve onlarca tutuklunun ölüm riski ile karşı karşıya olmasına rağmen hükümetin soruna duyarsız kaldığı ve açlık grevcilerinin taleplerini karşılamaya yanaşmadığına dikkat çekiliyor.

 

Tutukluların, Kürtlerin haklı talepleri olan ana dilde eğitim ve mahkemelerde Kürtçe savunma yapabilme hakkı ile Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve bir an önce barış görüşmelerine başlanarak savaşın ve çatışmaların durdurulmasını istedikleri belirtilen çağrıda, açlık grevcilerinin taleplerinin karşılanmaması durumunda büyük trajedilerin yaşanılabileceği uyarısında bulunuluyor.

 

Milletvekillerine tutukluların ölümlerinin engellenmesi ve sorunun çözümü için acilen devreye girmeleri çağrısında bulunuluyor.

 

Çağrıda imzaları bulunan dernek ve kuruluşlar şunlar:

 

İsveç Kürt Konseyi, İsveç Türkiyeliler Dayanışma ve Kültür Derneği, Göteborg Alevi Kültür Merkezi, İsveç Heviya Sor, Kurd.se Gazetesi, Stokholm Kürt Kültür Derneği, Helsinborg Uluslararası Kürt Kadın Derneği, Uppsala Eşitlik için Kadın Derneği, Stockholm Amara Kürt Kadın Derneği, İsveç Genç Kürt Federasyonu, Göteborg Kürt Kültür Derneği, Mezopotomya Demokratik Dönüşüm Partisi, Söderhamn Kürt Kültür Derneği, İsveç Kürdistan Ulusal Kongresi, Kurdocide Watch-CHAK, Kürtlerin Hakları için Stockholm Komitesi, Stockholm Kürt Enstitüsü, Borlänge Kürt Kültür Derneği, Gävle Mezopotamya Kültür Derneği, Uppsala Kürt Dayanışma Derneği, Sanatçılar Derneği ve Västra Götaland Kürt Konseyi, Kürdistan Azar Mehr Kadın Örgütü, Kürdistanlı Politik Tutsaklar Federasyonu ve Kürdistan Zerdüşt Örgütü.  (ANF)