AKP'den istifa eden Kütahya Bağımsız Milletvekili İdris Bal, AKP'nin desteğinin hem genel seçimlerde hem yerel seçimlerde ciddi oranda azalacağını söylerken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olma şansının da sıfır olduğunu dile getirdi.

Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Kütahya Milletvekili Bal, "milletvekilliğinin" nasıl olması gerektiğine yönelik önemli mesajlar verdi. "Hakperest misiniz, yoksa suyun üzerinde kalmaya çalışan, kar da yağmur da yağsa, fırtına da olsa, sel de gelse 'suyun üzerinde kalmak marifettir' diyen ilke bir anlayışla mı siyaset yapıyorsunuz, yoksa demokrat, hakperest bir anlayışla, milleti temsil etme bilinciyle mi siyaset yapıyorsunuz?" diye soran Bal, "İşte gerçek sınav budur. Farklı partilerde olabilirsiniz, asıl olan sizi seçenleri temsil etmektir, dik durmaktır, asıl olan iradenize ipotek koydurmamaktır. Doğruya doğru demek, yanlış olunca da 'bir dakika durun bu yolun sonunda sıkıntılar var' diyebilmektir. Bunu diyemiyorsanız, kusura bakmayın bu vekillik değildir, sürü mantığıyla hareket etmektir. Vekillik bir şahsa itaat, sürü mantığıyla hareket etmek değildir. Kendini seçenlerin hak ve hukukunu korumaktır vekillik" diye konuştu.

"BU NE YAMAN ÇELİŞKİDİR, BU NE YAMAN İKİYÜZLÜLÜK"

İstifa ettin öyleyse vekillikten istifa et diyenlere tepki gösteren Bal, "Ben böyle konuşanlara ve halkımıza şunu hatırlatıyorum; ben şu anda bağımsızım. AK Parti, CHP'den istifa eden arkadaşı partisine aldı mı almadı mı, partilerinden istifa eden beledi başkanlarını alkışlayarak, kutlamalar yaparak aldı mı almadı mı? Bu insanlara Başbakan rozet taktı mı takmadı mı? Bu ne yaman çelişkidir, bu ne yaman ikiyüzlülük. Maalesef AK Parti'nin tabanında böylesine bağnaz bir kitle var. Hak, hukuk, adalet, bilimsellik onlar için bir değer ifade etmiyor. Kısacası vekillik millete vekilliktir, lidere, partiye vekillik değildir. Vekillik küfretmemektir, medeni olmaktır. Herkes dürüst olsun, çifte standartlı davranmasın" şeklinde konuştu.

"İDDİA EDİYORUM AK PARTİ'NİN DESTEĞİ HEM GENELDE HEM YERELDE CİDDİ ORANDA AZALACAKTIR"

İdris Bal, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin de açıklamalarda e bulundu. Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki şansına değerlendiren Bal, şunları söyledi:

"AK Parti siyasi ve ekonomik krizin dibe vurduğu bir dönemde kucağını sağcıya da solcuya da Alevi'ye de Sünni'ye de, liberale de milliyetçiye de açtı. Demokrasi vaat etti ve karşılığını da geçmişte aldı. Şimdi Başbakanın şansıyla alakalı, şunu hatırlatmak istiyorum; bu kucak daraldı. Kucak daralıyor. Liberali de dışarıda kaldı, demokrat solcusu da, milliyetçisi de dindarı da dışarıda kaldı. Sebepler değişiyorsa sonuçlar değişmez mi? Sebepler değişiyor. Bu AK Parti'nin yerel ve genel seçimlerdeki performansına etki edecektir. Doğal olarak AK Parti'nin desteği azalacaktır. İddia ediyorum AK Parti'nin desteği hem genelde hem yerelde ciddi oranda azalacaktır. Bu vizyon daralmasını kenara bırakın bu çözüm süreci. Zannediyorum ki yerel seçim öncesi ve sonrasında bunun çözüm değil, çözülme olduğu herkes tarafından bilinecek. Kuzey Suriye'de devletin kurulduğunu, baskı altında kalan aşiretlerin örgütle anlaşmak durumunda kaldığını herkes görecek. Uluslaşmanın, bölücülüğün alabildiğine güç kazandığını, örgütün kan, can tazelediğini, yeni elemanlar devşirdiğini herkes görecek. Bu da doğal olarak hem Başbakana ve partiye yönelik teveccühü, sempatiyi azaltacak, azaltıyor.

"ABDULLAH GÜL, ADAY OLURSA SEÇİLEBİLİR"

Yolsuzluk iddiaları var. O dosyalardan azıcık dökülenler, görülenler, o saatler, paralar, para sayma makineleri, o eski teveccühün azalmasına yol açacaktır. Bu çerçevede benim şöyle bir öngörüm var ve iddialıyım bu hususta. Başbakan'ın Cumhurbaşkanı olma şansı kalmamıştır, cumhurbaşkanı olma şansı yüzde sıfırdır. Aday kim olursa olsun, ortada tarafından, hiçbir partiden tepki çekmeyecek herhangi birisi olabilir. Şu anki Cumhurbaşkanı hala toplumda bir teveccühe sahip. Her şeye rağmen Cumhurbaşkanının aday olursa, seçilme ihtimalinin yüksek olduğunu biliyorum. Yargının tepesinden biri ya da birileri olabilir. Siyasetteki bir tarafa yüklenmemiş figürlerden birisi olabilir. Bir şeyden eminim ki; başbakanın cumhurbaşkanı olma şansı kalmadı. Önceden vardı. Bu süreç başbakanın şansını yedi bitirdi. Bu süreçte de tabi ki en fazla kendisinin rolü oldu."