HDK İstanbul Meclisi, hükümetin Rojava politikasını protesto etmek ve Rojava halkıyla dayanışmak amacıyla yürüyüş düzenledi.

Eylemde konuşan BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, "AKP, tüm halklara zulmedenlerin yanında değil Kürt halkının yanında olmalıdır. Rojava devrimi AKP'nin isteğine göre şekillenecek bir devrim değildir" dedi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İstanbul Meclisi, AKP'nin Rojava politikasını protesto etmek ve Rojava halkıyla dayanışmak amacıyla Kadıköy'de yürüyüş düzenledi. Altıyol'da "AKP El Kaide'ni Suriye'den çek Rojava Halkı yalnız değildir" pankartını açan yüzlerce kişi Kadıköy İskele Meydanı'na doğru "Yaşasın halkların eşitliği", "Biji berxwedana Rojava", "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganları, ıslıklar ve alkışlarla yürüyüşe geçti.

Yürüyüşün Kadıköy İskele Meydanı'nda sonlanmasının ardından HDK İstanbul İl Yürütmesi adına basın açıklamasını Fatma İnce yaptı.

İnce, açıklamaya birinci yılını dolduran Rojava devrimini selamlayarak başladı. Türkiye devlet yetkililerinin Suriye Kürtlerinin özerk bölge meclisi oluşturmasını bir tehdit gibi algılayan açıklamalarını anımsatan İnce, "Bir halkın kendi geleceğine ilişkin olarak verdiği haklı ve meşru bir karar hangi gerekçe ile bir başka ulusu ya da devleti tehdit anlamına gelmektedir? Elbette bu korkunun nedeni yıllardır yok sayılan bir halkın uyanışında ve haklarına sıkı sıkıya sarılmasında yatmaktadır" dedi.

"Asıl tehdit doğal hakkını kullanan bir halkın kararına karşı savaş uçaklarıyla onların semalarında dolaşmaktır. Kabul edilemez olan budur" diyen İnce, Kürt halkını 90 yıldır inkar eden devletin "aba altından değil açık açık sopa gösterdiğini " ifade etti.

İnce, Rojava devriminin halklar için bir tehdit değil, aksine bütün Ortadoğu halklarının özgürleşmesi için bir olanak olduğunu ifade ederek, HDK olarak iktidarın ve devletin bu tavrına sessiz kalmayacaklarını dile getirdi. Savaş politikaları ve sınır ötesi tezkerelerle hiç bir sorunun çözülmeyeceğini söyleyen İnce, "Kandan ve savaştan medet ummaktan vazgeçin. Evrensel hukuk kurallarını ihlal ederek bir başka ülkenin iç işlerine karışmaktan vazgeçin" çağrısını yaptı.

Eylemde konuşan İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel ise, "AKP'nin dış politikası Kürt sorununda da hata yapmaktadır. AKP hükümeti Rojava'da yaşananları tehdit olarak sunmaktan vazgeçmelidir" dedi. Tüzel, zulme uğrayan bütün halkların yanında olduklarını belirtti.

'AKP ÇETECİLERİN YANINDA YER ALIYOR'

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ise, "Ortadoğu halkları artık otoriter rejimleri reddediyor. Biz demokratik İran, demokratik Suriye, demokratik Türkiye ve Özerk Kürdistan istiyoruz. Aslında tüm halklara eşitlik ve demokrasi istiyoruz" dedi.

"AKP, 'Kürdün kadını da malı da helaldir' diyen çetecilerin yanında yer alıyor. Tüm halklara zulmedenlerin yanında değil Kürt halkının yanında olmalıdır. Rojava devrimi AKP'nin isteğine göre şekillenecek bir devrim değildir" dedi.

Tuncel, hükümete seslenerek, "AKP yalnızca Rojava'dan değil, tüm Kürdistan'dan elini çeksin, halklar kendi kendini yönetsin. Biz her yerde barış istiyoruz. AKP'nin savaş politikalarından vazgeçmesini istiyoruz. Sınır ötesi tezkerelerin Roboski'de başımıza neler açtığını gördük. Sınırların halklar için hiç bir önemi yoktur" diye konuştu.

Tuncel'in konuşmasının ardından eylem alkışlar ve sloganlarla son buldu. (ANF)