Tüm Öğretim Elemanları Derneği Başkanı Tahsin Yeşildere, İstanbul Üniversitesi’nde rektörlük seçiminden birinci çıkan Prof. Dr. Raşit Tükel’in rektör atanması için çağrıda bulundu. İstanbul Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencilerinin Beyazıt Yerleşkesi önünde bugün saat 12.30’da yapacakları eyleme katılacaklarını belirten Yeşildere, “Yapılan eylemler, basın açıklamaları, çağrılar bizim için son derece önemli. Uzun yıllar sonra üniversite ilk defa kendi iradesine sahip çıkıyor” dedi.

Serbay Mansuroğlu’nun BirGün’de yer alan haberine göre, TahsinYeşildere, YÖK ve Cumhurbaşkanı engelleri nedeniyle üniversitenin uzun yıllar demokratik, özerk, katılımcı adaylara oy vermediğini belirterek İstanbul Üniversitesi’nin bu engellere rağmen ilk defa iradesini sandığa yansıtarak tepkisini ortaya koyduğunu ifade etti. YÖK’ü eleştiren Yeşildere, YÖK’ü önce askeri vesayetin ardından ise sivil vesayetin kullandığını belirtti.

‘ÖNCEKİLER GİBİ’

Yeşildere, “Siyasi iktidarlar istedikleri gibi YÖK’ü kullanmakta sakınca görmediler. YÖK’ü kaldırıp demokratik üniversite vaadiyle iktidara gelenler bir süre sonra YÖK eliyle üniversitelere acımasız davrandılar. AKP de kendinden öncekiler gibi bütün üniversiteleri etkisi altına aldı” diye konuştu.

‘SANDIKTAN ÇIKTIK’

Yeşildere, YÖK’ün 2. sıraya koyduğu Raşit Tükel için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çağrıda bulunarak, “Cumhurbaşkanının sık sık dillendirdiği, “Biz sandıktan çıktık. Halk bizi seçti” söylemine karşı üniversite halkı “Raşit Tükel” dedi. Buna saygı duyması için çağrımızı yapıyoruz. Bunun için Çarşamba (bugün) 12.30’da yapılacak eyleme demokratik, özerk üniversiteyi savunanları sesimizi daha gür çıkarmaya bekliyoruz” ifadelerini kullandı.