İstanbul'da kutlanacak Newroz için Kazlıçeşme alanında binlerce kişi bir araya geldi. Newroz coşkusu alanı sardı, miting programı başladı.

Coşku ve heyecanın hakim olduğu alanda binlerce kişi hep birlikte "Biji Newroz", "Biji berxwedane Kobanê" sloganları atıyor. Alanda büyük boyutlarda Abdullah Öcalan, Kemal Pir, Mazlum Doğan, Deniz Gezmiş, İbrahim Kaypakkaya, Mahir Çayan ve Zilan'ın resimleri asıldı.

Aralarında HDP ve ESP'nin de yer aldığı siyasi partilerin bayrakları ile sarı-kırmızı-yeşil flamalar açılan alan rengarenk bir hal aldı. Miting kürsüsüne "Şengal ve Kobanê'de yanan Newroz ateşi Ortadoğu'yu özgürleştiriyor" yazılı pankart asıldı. Newroz alanında binlerce kişi Kürtçe ezgiler eşliğinde halaya, Karadeniz ezgileri eşliğinde horon durdu.

Alana insanların akışı devam ederken, henüz program başlamadan Newroz alanı hınca hınç doldu. Sahnedeki sinevizyondan Sakine Cansız, Arin Mirxan, Sibel Bulut ve İvana Hoffmann'ın da aralarında olduğu Rojava, kadın özgürlük mücadelesi ve Gezi şehitlerinin resimleri yansıtıldı.

Newroz mitingine siyasi partiler ve sendikaların ilgisi de yoğun oldu. HDP Milletvekili Levent Tüzel, HDP İl Eş Başkanları Cesim Soylu ve Ayşe Erdem ile HDP MYK ve PM üyeleri, ESP Genel Başkanı Sultan Ulusoy, SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan, DİSK Genel Başkan Yardımcısı Arzu Atabek Çerkezoğlu, DİSK'e bağlı sendika başkanları, KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen ile çok sayıda kurumun temsilcileri, Rojava'da şehit düşen MLKP savaşçıları Serkan Tosun'un babası Niyazi Tosun, Suphi Nejat Ağırnaslı'nın annesi Nuran Ağırnaslı da protokolde yerini aldı. Alanda ESP, Halkevi, Partizan, Devrimci Anarşist Faaliyet (DAF) üyeleri de bayraklar ve pankartlarını açtı.

NEWROZ ATEŞİ YAKILDI

Newroz programı saat 12:00'den itibaren yapılan sunumların ardından Rojava ve Hernepeş marşlarının söylenmesi ile başladı.

Saygı duruşuyla başlayan program Tertip Komitesi üyesi Erkan Karapay'ın konuşmasıyla devam etti. Yüzbinlerin alana sığmadığı İstanbul Newrozu'nun ateşini HDP İl Başkanları Ayşe Erdem ve Cesim Soylu yaktı. Konuşmasına Arin Mixan'dan Sibel Bulut'a ve Kader Ortakaya'ya kadar Rojava ve Kobane'de devrimi inşa ederken yaşamını yitiren kadınları anarak başlayan Erdem, Newroz'un direniş ruhuyla Rojava'nın direniş ruhunun birleştiğini söyledi. "Geleceğe umut oluyoruz" diye konuşan Erdem, "Yaktığımız ateş halklara umudu müjdeliyor. Kadınların barajı aşa aşa geleceği müjdeliyor. Yeni yaşam umudunu ve geleceğini müjdeliyor" şeklinde konuştu.

Soylu da konuşmasına Ermeni, Rum, Çerkes, Laz, Alevi, Türk ve tüm ezilen halkların Newroz'unu kutlayarak başladı. Kürtçe konuşan Soylu "Bu Newroz bize zaferi müjdeliyor. Zafer yakındır" dedi.

Alanın hınca hınç dolması nedeniyle sahnenin önünde boş bırakılan alanda da izdiham yaşandı, bayılanlar oldu. Grup Munzur sahne almasıyla ile devam eden Newroz'da PKK lideri Abdullah Öcalan'ın dün Diyarbakır'da okunan mesajı bugün İstanbul'da bir kez daha dile getirilecek, ardından MKM korosunun konseri gerçekleştirilecek.

Newroz mitinginin son ve ana konuşmasını HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş yaptı: 

Demirtaş: IŞİD barbarlığı da AKP barbarlığı da Newroz ateşi ile yok olacak

(ETHA)