Onbinlerin “Hayır” diyerek İstanbul Kadıköy’de bir arada geldiği mitingde açlık grevindeki tutuklular unutulmadı. Bir grup genç, Diyarbakır Newrozu’nda Kemal Kurkut’un öldürülmesini üstlerini çıkararak protesto etti. 

HDP’nin “Hayır” mitinginin düzenlendiği Kadıköy Yeni Pazar Alanı’nda onbinlerce kişi buluştu. Özgürlük, adalet ve “Hayır” sloganlarıyla yankılanan mitinge, çok sayıda HDP milletvekili, HDK, ESP, SGDF, Devrimci Parti, Sol-Yeşil Gelecek Partisi, KÖZ, SYKP, TÖPG, KESK, Karadeniz, Ege, Akdeniz, Doğu-Güneydoğu, Marmara, İç Anadolu bölgelerinden çok sayıda yöre derneği temsilcisi katıldı. 

dihaber'de yer alan habere göre, “Hayır” ile renklenen miting alanı, ilk olarak Grup Vardiya’nın ezgileriyle coştu. Grubun direniş ezgileri eşliğinde onbinler halaya durdu. “Direne direne kazanacağız” sloganlarının sık sık yükseldiği alanda, “Ellerinde Pankartlar” ezgisinin seslendirildiği anda tüm alanda “Kazanacağız” sloganı yükseldi. Alanda büyük harflerle “Hayır” yazıldı. 

‘ŞAKRAN’DA HALK DİRENİŞİ ÇIKACAKTIR’ 

Saygı duruşuyla başlayan mitingde ilk olarak Miting Tertip Komitesi adına HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Esengül Demir konuştu. Demir, “15 yıldır bu ülkeyi zorbalıkla yönetenlere, Moğollar gibi yönetenlere artık dur deme zamanı gelmiştir. Karadeniz ormanlarından Kuzey ormanlarına, Hevsel Bahçelerine her tarafa göz diktiler. Aleviler bu ülkede yok sayılıyor. Alevileri Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile hatırlıyorlar. Bu ülkede nasıl 12 Eylül darbesinde Amed Cezaevi’nden bir halk hareketi çıkmışsa, Şakran Cezaevi’nden de bir halk direnişi çıkacaktır. Biz bu irade ile 16 Nisan’da cevabımızı vereceğiz. Bugün duyduk ki Yenikapı’da bir ruh dolanıyor. 16 Nisan’da bu ruha cevabımızı vereceğiz” dedi. 

Tıka basa alan dolsa da halkın alana gelişi gruplar halinde devam ediyor. Demir’in konuşmasının ardından MKM sanatçısı Ruken Yılmaz platforma çıkarak ezgiler seslendirdi. 

KEMAL KURKUT UNUTULMADI 

Bazı gençler, Diyarbakır Newrozu’nda polis kurşunuyla öldürülen üniversite öğrencisi Kemal Kurkut için üstlerini çıkararak, “Beni öldüren polis serbest bırakıldı”, “Polis noktasında ölmemek için ‘Hayır”, “Açıkça öldürüldüm gizlice soruşturuluyorum” ve “Ben Kemal korkut, 28 yaşında polis tarafından katledildim” dövizleri açtı. 

Platformdan sık sık devrimci önderlerin ve devrim mücadelesinde yaşamını yitirenlerin isimleri okundu. Şengal ve Rojava direnişleri selamlandı. 

‘SANDIKLARDAN ‘HAYIR’I ÇIKARACAĞIZ’ 

HDP İstanbul İl Eşbakanı Mustafa Avcı yaptığı konuşmada, iktidarın “Hayır” karşısında çıkardığı engellemelere dikkat çekerek, “Ne olursa olsun bu halk alanları dolduracak” dedi. Avcı, sadece sandıkların başına gitmenin yeterli olmayacağını dile getirerek, “Her sandığa giden bir kişiyi de beraberinde götürsün. O zaman sandıklardan ‘Hayır’ı çıkaracağız. Bizim başımıza gelenler AKP’nin, CHP’nin, MHP’nin başına gelseydi şimdi kapılarını kilitlemişlerdi. Başarı mücadelededir” diye konuştu. 

Miting, HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu’nun konuşmasıyla devam ederken, halk miting alanını dışına taşıyor. Alandaki coşku doruğa çıkarken, halk 16 Nisan referandumundaki “Hayır” mesajını güçlü bir şekilde yükseltiyor.