İstanbul Barosu Olağanüstü Genel Kurulu bugün Haliç Kongre Merkezi’nde toplandı.

Sabah başlayan kongre öğleden sonra ‘sonuç bildirgesinin’ okunmasının ardından tamamlandı.

Sonuç bildirgesini İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Mehmet Durakoğlu okudu.

Avukatların mahkemelerdeki görevini yapamadığının belirtildiği bildirgede, “Biz savunmanın ihmal edildiği, görmezden gelindiği, şekli unsura dönüştüğü bir yargılamayı ‘adil’ saymayız. Biz adaletin ayrımsız biçimde herkes için gerekli olduğuna inanırız" denildi.

Baro yönetiminin görevinin başında olduğunu, seçimle gelen yönetimin ancak seçimle gideceğinin vurgulandığı bildirgede, “Savunmaya yönelik bu saldırıların giderek baromuza kadar vardırılmış olması, onun da susturulmasını amaçlıyorsa, bu amaca asla ulaşılamayacağı bilinmelidir. 17 Mayıs 2013 tarihinde Silivri 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada kamuoyunun da tanık olacağı güç, bükülmeyi reddeden bir özgün haykırış olacaktır. O gün yargılanacak olan baro yöneticileri değil, yargının bizzat kendisidir. Tüm yurttaşlara söz veriyoruz ki, avukatlar hak arama özgürlüğü içinde mücadele vermekten asla vazgeçmeyecektir. Asla egemenlere teslim olmayacağız. Meşru müdafaa hakkımızı sonuna kadar kullanacağız. Bu ülkede avukatlar var..." ifadeleri kullanıldı.

Okunan bildirge daha sonra oylamaya sunuldu. Bildirge oy çokluğu ile kabul edildi.

'SAYIN ÖCALAN' İFADESİNE TEPKİ

İstanbul Barosu Olağanüstü Genel Kurulu’nda avukatlar arasında arbede yaşandı. Kurulda bazı avukat grubu temsilcileri sırasıyla konuşmaları yaptı. Özgürlükçü Hukukçular Platformu temsilcisi Farıt Epözdemir konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıktı.

Avukat Epözdemir’in konuşmasında “Sayın Öcalan" demesi salonda tartışmalara neden oldu. Bir kadın avukat ayağa kalkarak tepki gösterdi. Kadın avukat ayağa kalkarak “Bebek katiline 'sayın Öcalan' diyene saygı duyamam" diye bağırdı. Bu sırada kürsünün yanında ellerinde KCK davasında tutuklu avukatların fotoğrafını taşıyan avukatlar, kadın avukata tepki gösterdi. Bu sırada avukatlar arasında itiş kakış yaşandı. Gerginlik salonda bulunanların araya girmesi ile bitirildi.

GAZETECİLER İLE AVUKATLAR ARASINDA DA GERGİNLİK

Bu arada genel kurulda bir gazeteci ile avukatlar arasında da arbede yaşandı. Divan Başkanı Köksal Bayraktar gazetecilerin kürsüden inmesini istedi. Bunun üzerine kürsüdeki gazeteciler aşağı indirildi.

Yeni Akit gazetesi muhabiri Mehmet Özmen duruma itiraz etti. Gazeteci kürsüden inmek istemedi.

Özmen ile görevliler arasında tartışma yaşanmasının üzerine Özmen, mikrofona doğru yöneldi. Konuşmak isteyen Özmen, görevliler tarafından kürsüden zorla indirildi. Yerine oturan Özmen ile avukatlar arasında önce tartışma sonra arbede yaşandı.

Salonda bulunan avukatlar "Dışarı" diyerek tempo tuttu. Özmen, avukatlar tarafından zorla salondan çıkarıldı.

Solan dışına çıkarıldığı zaman Özmen fenalaştı.

Bir süre yerde yatan Özmen’in kalp rahatsızlığı olduğunu belirtti. Bu sırada bazı avukatların "Provakatör, numara yapıyor" dediği duyuldu. Özmen sağlık ekiplerince kongre merkezinden çıkarıldı. Sedyedeki Özmen, "Esas provakatör sizsiniz" diye bağırdı.