Almanya’da düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı, 400’den fazla politikacının katılımıyla bugün başladı. Konferansın toplantılarında Ukrayna’da yaşanan kriz, Rusya’ya uygulanan yaptırımlar ve Ortadoğu’daki gelişmeler ele alınıyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Münih Güvenlik Konferansı’nda sunum yapacağı oturuma İsrailli temsilcilerin de katılacağının ortaya çıkması üzerine konferans programını iptal etti ve toplantılara katılmama kararı aldı.

Berlin Büyükelçiliği’nde yapılan Batı Avrupa Başkonsolosları toplantısının ardından konuşan Bakan Çavuşoğlu, “Konferansa katılacaktım, fakat Ortadoğu oturumunda İsrailli temsilcileri sonradan koydukları için katılmama kararı aldık. Fakat Almanya ile ilişkilerimiz sadece Münih Konferansıyla sınırlı değil. Konferans, esasen ikili ilişkilerimizi ilgilendiren bir konu değil, uluslararası bir konferans. O nedenle bu Almanya’ya yönelik bir tavır da değil” dedi.

“ALMANYA’YLA İLİŞKİLERİMİZDE BİR SOĞUKLUK YOK”

Konuşmasında Almanya-Türkiye ilişkilerine değinen Çavuşoğlu şunları söyledi: “Almanya’yla ilişkilerimizde genel anlamda bir soğukluk yok. Bazı sorunlar oluyor, saldırılar olduğu zaman bunu gündeme getiriyoruz. Dinleme olayı oldu. Biz kendi aramızda bunu konuştuk ve ciddi bir sorun yaratmadık. Bunu en üst düzeyde de konuştuk. Dolayısıyla bazı konularda görüş ayrılığımız olabilir ama Almanya’yla ilişkilerimizde bir soğukluk yok. Farklı konularda farklı görüşlerimiz olabilir buna da herkesin saygı duyması gerekiyor.”

1915 KONUSUNDA ALMAN HÜKÜMETİNE TEŞEKKÜR

Çavuşoğlu konuşmasında 1915 Ermeni Soykırımı’na ilişkin Alman hükümetinin geçen hafta yaptığı açıklamayı değerlendirdi. Soykırım konusunda Türkiye’nin resmi siyasi söylemine yakın bir açıklamada bulunan Alman hükümeti, 1915’te yaşananların araştırılmak üzere bilim insanları ve tarihçilere bırakılması gerektiğini savunmuştu.

Bakan Çavuşoğlu konuşmasında Almanya’nın açıklamasını önemli bulduklarını belirterek şunları söyledi: “Ama diğer taraftan bazı politikacılar, hatta gerek merkezi, gerekse bölge yönetimlerinde Ermeni faaliyetlerini destekleyen bazı somut bulgular görüyoruz. Bundan da doğrusu üzüntü duyuyoruz. Almanya’nın özellikle resmi kaynaklarıyla bu tür çabaları desteklemesi bizim açımızdan kabul edilebilir bir durum değildir. Diğer taraftan Almanya’nın özellikle Merkel ve yönetiminin net bir tavır sergilemesi önemli kendilerine çok teşekkür ediyoruz.

TARİHÇİLER KOMİSYONU ÖNERİSİNİ YİNELEDİ

Siyasilerin, “sınırlı bilgilerle” karar vermesinin yanlış olduğunu ve 1915’te yaşananlar konusunda ortak bir komisyon kurulması gerektiğini savunan Çavuşoğlu şöyle konuştu: “Gelin ortak komisyon kuralım. Tarihçiler, bilim adamları herkes içine girsin, arşivleri açalım. Üçüncü ülkelerden de bilim adamları gelsin ve o ülkeler de arşivlerini açsın. Yani ABD, Almanya, Fransa hangi ülkede bilgi varsa arşiv açılsın o ülkelerden de bilim adamları gelsin ve çalışmalar sonunda hangi sonuç çıkarsa çıksın biz bunu kabul edeceğiz dedi. Bu kendisine güvenen çağdaş bir ülkenin tutumudur aslında. Almanya’yla da biz bu konuda her zaman çalışma yapabiliriz ama gelin Ermenistan’ı da alalım. Onlardan da bilim adamları gelsin. Ortak bir komisyon kurulsun ve açıklama yapılsın. Bizim bu konuda çekincemiz yok.”

“SINIR GEÇİŞLERİNDE EK TEDBİR ALINMALI”

Farklı yollarla Türkiye’ye giriş yapan ve buradan Suriye başta olmak üzere Ortadoğu’nun farklı ülkelerine geçiş yapan militanlara değinen Çavuşoğlu şöyle konuştu:

“Yabancı savaşçılar konusu sadece Türkiye’yle ilgili de bir mesele değil. Bugün 80’den fazla ülkeden bizim bölgeye gelen yabancı savaşçılar var. Bunların hepsi Türkiye’den geçmiyor. Diğer komşu ülkeler üzerinden de geliyorlar. Türkiye üzerinden gidip gelen yabancı savaşçılar da oldu ama bu konuda etkili çalışabilmemiz için her türlü istihbarat birimleri dahil işbirliğini güçlendirmemiz lazım. Bilgi paylaşımı, istihbarat paylaşımı aynı şekilde sınırlarda alınacak tedbirler. O ülkelerde alınacak tedbirler. Sadece Türkiye’nin tedbir alması yetmiyor.

1065 KİŞİ SINIR DIŞI EDİLDİ

Dokuz bin 915 kişiye Türkiye’ye giriş yasağı koyulduğunu kaydeden Bakan Çavuşoğlu, İnterpol’den gelen bilgi dahilinde 1065 kişinin sınır dışı edildiğini belirterek şunları söyledi: “Sınır dışı ettiğimiz kişilerin yarısı hakkında dışarıdan bilgi geldi, yarısı emniyet güçlerimizin şüphelenip yakalaması üzerine sınır dışı edildi. Fakat bu kişilerin esas itibariyle o ülkeden ayrılmadan tespiti yapılıp durdurulabilir mi? Türkiye’ye 40 milyona yakın turist geldi 2014’te. 40 milyon kişinin her birisine Suriye’ye katılabilir muamelesi yaparsak bu da olmaz. Fransa’daki terör saldırısından sonra Hayat isimli kadının da Türkiye’ye geldiğini biz daha onlara sormadan tespit ettik. Ama bu şahıs Türkiye’ye girerken bu şahsın arandığına dair ya da terörle bağlantısı olduğuna dair biz de bilgi yoktu. İspanya üzerinden geldi.”

(Demokrat Haber)