Araştırmacı-Yazar Faik Bulut, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Şengal'i kuşatmasını ve azınlıklara yönelik saldırılarını ANF’ye değerlendirdi. Bulut, "İŞİD bölgedeki azınlıkları yani Hristiyanları, Asurileri, Ermeni ve Ezidileri budayarak bir takım panik ve korku yaymak istiyor," diye belirtti.

PKK’nin Şengal bölgesini ikinci Kandil olarak belirttiğinin söylendiğini hatırlatan Bulut, "Bu bana şu kuşkuyu getiriyor, aynı zamanda İŞİD Türkiye’nin bir takım istihbari yönlendirmesiyle oraya hücum etmiştir, böyle bir soru işareti de var," dedi.

"Peşmerge Şengal'de ciddi bir askeri hata yapmıştır," diyen Faik Bulut, KDP'nin tutumunu eleştirerek, "PKK’nin KDP’ye yaptığı öneri kabul edilmediği takdirde ,Kürdistan Savunma Mevzisi büyük yara alır” dedi.

"PEŞMERGE CİDDİ BİR ASKERİ HATA YAPTI"

Faik Bulut, IŞİD'in Şengal işgalini şöyle değerlendirdi:

“İŞİD zayıf bölgelere, zayıf noktalara saldırmayı düşünüyor. Kürdistan’ın zayıf noktası Êzidiler iki nedenle yenildiler. İŞİD, daha fazla sınır bölgesine ve Xaneqine dönük saldırıya geçmektedirler. Fakat ben orada ciddi bir askeri hata olduğunu görüyorum; peşmergenin oradan çekilmesi Şengal, Şêxan Bakuba denilen Êzidi bölgeyi onlara teslim etmesi anlamına gelir ki bu Kürdistan’ın Türkiye’ye açılan yolu İŞİD’e bırakılması demektir. Bence peşmerge orada ciddi bir askeri hata yapmıştır. Bir diğer neden birkaç gün önce Türkiye’de istihbarat raporlarına göre PKK’nin Şengal bölgesini ikinci Kandil olarak belirtilmişti. Bu bana şu kuşkuyu getiriyor, aynı zamanda İŞİD Türkiye’nin bir takım istihbarı yönlendirmesiyle oraya hücum etmiştir böyle bir soru işareti de var. Bir diğer konu zaten İŞİD bölgedeki azınlıkları yani Hristiyanları, Asurileri, Ermeni ve Ezidileri budayarak bir takım panik ve korku yaymak istiyor. Ezidiler de ne kadar silahlı olursa olsun silahlı eğitimli ciddi bir milis gücü bulunmamaktadır.”

"İŞGALE KARŞI DURULMALI"

Şengal’in korunmaması halinde Êzidilerin KDP ve Kürdistan’a yönelik güvenlerinin kırılacağı uyarısında bulunan Bulut, “İŞİD saldırısı sonucunda Ezidilerin hem Kürdistan’a yönelik ciddi bir güvensizliği olacaktır. Hem de KDP’ye karşı güvenleri kırılacaktır. Burada yapılması gereken ortak bir askeri birliklerin oluşması lazım. Yani bu PKK’den, YNK’den, Goran’dan ve KDP’den oluşan birliklerin o bölgeye geri alınmak üzere, alınmamış yerleri de savunmak üzere acilen harekete geçmelilerdir. Çünkü o bölge öyle bir yerdir ki hem Erbil hem Duhok arasındaki bağlantı yoludur. Yetkililer sanmasın ki Erbil ve Duhok yolu sağlam kalacaktır," dedi.

"KDP'NİN PKK’NİN ÖNERİSİNİ KABUL ETMESİ GEREKİYOR"

Bulut, PKK’nin KDP'ye sunduğu önerinin ciddiye alınması gerektiğini de belirterek şunları söyledi:

 “Kürtler Duhok’ta önemli tümenlerini arkadan kuşatmaya götürürse İŞİD’i Erbil ovasına sürecektir. Burada KDP’nin şu tavrından vazgeçmesi lazım. PKK’nin her zaman söylediği; ‘ya savun yada biz savunalım’ KDP’de buna razı değil, ona da razı değil. Bence KPD artık o tavrını terk etmeli ve Kürt ortak birlikler bu şekilde hareket edip hem burayı hem Rojava’yı koruyarak bir örnek olmalı. Aksi takdirde Kürdistan’ın bir ayağı askeri anlamda işgal altına alınarak KDP açısından da büyük bir risktir” dedi.

"ÊZİDİLER İŞİD’İN İNSAFINA BIRAKILMAMALI!"

Bulut, Kürdistan savunmasının dış güçlerden yardım beklemeden Kürtlerin savunma birliklerinin acilen kurulması gerektiğini belirterek; Şengal’in İŞİD’in insafına bırakılması halinde Êzidi toplumuna haksızlık edileceğini söyledi; “Devlet dışı bir aktör olan İŞİD, kimseyi dinlemez ve dış güçlerde olsa olsa ‘biz bunu kabul etmiyoruz, İŞİD terörist bir güçtür’ denilecektir. Ki Feleknaz Uca bu konuda Birleşmiş Milletlere çağrı yaptı ancak esas çağrının Kürtlere yapılması gerektiğinin kanısındayım.  Esas olarak Kürdistan yönetimi harekete geçmelidir. Orada Êzidileri İŞİD’in insafına bırakmamaları gerekiyor. Aksi taktirde Kürdistan Savunma mevziisinde büyük bir yara açılır,” dedi.