CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu (FATF) Genel Sekreteri David Lewis’in, İtalya’daki bir yardım kuruluşunun Suriyeli çocuklar için topladığı yardımların Türkiye’de IŞİD’e militan toplayan bir kişi tarafından ele geçirilip örgüte dağıtıldığı iddiasını Meclis’ün gündemine taşıdı.

Konuyla ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu’na soru önergesi veren Özel’e yanıt ise Maliye Bakanı Naci Ağbal’dan geldi.

CHP’li Özel, Ağbal’ın önergedeki soruları ‘5549 Sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanunu’nun 22’nci maddesine göre, ‘sırrın ifşası’ olacağı gerekçesiyle yanıtlamadığını aktardı.

Özel, IŞİD’in Türkiye’deki finansman faaliyetlerinin ‘sır perdesi’ arkasında gizlemenin tercih edildiğini söyledi ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Maliye Bakanı’na iki yeni soru önergesi verdiğini belirtti.

Özel, yeni önergesinde Davutoğlu’na;

* Maliye Bakanı’nın önceki önergeye yanıt vermeyerek IŞİD’i korumaya almasını uygun bulup bulmadığını,

* IŞİD terör örgütünün ve Türkiye’deki bağlantılarının korunmasına yönelik olarak bakanlara herhangi bir talimat verip vermediğini sordu.

Maliye Bakanı Ağbal’a yöneltilen önergede ise;

* Söz konusu soru önergesinde talep edilen bilgilere cevap verilmeyerek IŞİD ve Türkiye’deki bağlantıları, korunmak ya da gizlenmek mi istenmektedir sorusu yöneltildi.