Suriye savaşında dikkatler Türkiye’nin sınırındaki Cerablus kenti üzerinde yoğunlaşmaya başladı. YPG’nin uzun süredir IŞİD’in elinde bulunan bu kenti kurtaracağına yönelik haberler Cerablus’u bir kez daha uluslararası toplumun gündemine getirdi.

Cerablus, Türkiye’nin Kilis, doğusunda Kobani, batısında Ezaz, güneyinde yine Halep’e bağlı Minbic ilçesi arasında yer alıyor. Nüfusu 2004 sayımına göre yaklaşık 58 bindi. Savaştan sonra kaç insanın yaşadığı net olarak bilinmiyor. Çoğunluğu Arap, hatırı sayılır bir Kürt nüfusu da bulunuyor. Cerablus, Suriye’de halk ayaklanması başladığında ÖSO’ya bağlı grupların eline geçti.

2012’de ÖSO ve El-Nusra’nın kontrolündeydi, 2013’te ise El-Nusra ile Irak El-Kaidesi’nin birleşme kararının ardından ortaya çıkan IŞİD’in eline geçti. Halen IŞİD’in elinde olan ilçe merkezini ele geçirdikten sonra Kürtlere yönelik yoğun baskı uygulandı, bu nedenle çoğu göç etmek zorunda kaldı. Birçoğu da kaçırıldı.

IŞİD’İN ZAYIFLAMASINA SEBEP OLABİLİR

Cerablus, Kobani’ye yönelik saldırıların merkezlerinden biri olarak da sayılıyor. Mevcut durumda IŞİD’in Türkiye’ye açılan tek kapısı konumunda. Örgütün burayı kaybetmesi merkezi Rakka’dan dış dünyayla bağlantısının kesilmesini ifade edecek. Bu da IŞİD’in daha da zayıflamasını beraberinde getirecek. Dolayısıyla bölgedeki birçok güç için stratejik önem arz ediyor.

AFRİN VE KOBANİ İÇİN SÜREKLİ TEHLİKE

İddiaya göre örgütün daha önce Tel Abyad ve Serekaniye sınır kapıları üzerinden kurduğu ilişkiler YPG’nin bu bölgeleri almasıyla birlikte artık Cerablus’tan yürüyor.

YPG-YPJ, Burkan El Fırat, Devrimciler Ordusu ve bağlı birçok grup açısından Cerablus, Demokratik Suriye projesi yolunda bir adım daha ileri gitme anlamına geliyor.

Mevcut durumda kalınması Kobani ve Afrin kantonları içinse sürekli tehlike anlamı taşıyor, çünkü IŞİD her iki kantona da bu alandan saldırılar düzenliyor.

TÜRKİYE İÇİN ÖNEMİ

Cerablus’un Türkiye açısından önemi ise Rojava kantonlarının birleşmesi önündeki tek engel olarak kalması. Türkiye’nin buradaki tampon bölge ısrarının arkasında bu amaç yatıyor.

IŞİD’in Cerablus’tan çıkarılması, Derik’ten Ezaz’a kadar olan sınır hattının YPG’nin kontrolüne girmesi anlamına gelecek. Suriye-Türkiye sınırının geri kalan kısmında Ezaz’da ÖSO ve bağlı gruplar, Hatay sınırında ise El Nusra kontrolü var.

Kaynak: İMC