Gazeteci-yazar Fehim Işık, YPG ve YPG güçleri ile Burkan El-Fırat savaşçılarının Tel AbyadIŞİD'den kurtarması sonrasında gündeme oturan "Ortak güçlerin yönünü Rakka'ya çevirdiği" konusuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Işık, "IŞİD'in beli Rakka'da mı kırılacak?" başlıklı yazısında, Tel Abyad'ın (Girê Sipî) IŞİD'den temizlendikten sonra ortak askeri güçlerin öncelikle Cerablus ve Ezaz bölgesine yöneleceğinin beklendiğini ancak durumun farklı yönde desteklendiğini, askeri güçlerin yönünü Rakka'ya verdiğini belirterek şunları yazdı:

[...]Karada etkili, inançlı, namusunu, malını, canını, toprağını korumayı amaçlayan gruplar var, bunlar ölümüne direniyorlar ve bunlara verilen tek destek de havadan yapılan bombalamalardır. IŞİD gibi ceberut, faşist, katliamcı bir örgüte karşı savaşırken verilecek desteğe karşı çıkmayı da akıl değil, akılsızlığın daniskası olarak görmek gerekir.

Gelelim, niçin önce Rakka’ya yönelindiğine...

İşin merkezi Rakka. Bu bölge aynı zamanda Irak-Suriye geçişinin de ana karargahı. Bu merkezin Irak ile bağlantısı kesilir, IŞİD’in askeri gücü dağıtılır, en azından zayıflatılır ise sıranın Cerablus ve Ezaz’a gelmeyeceğini bile söyleyebiliriz. Arkada güçlü bir Rakka varken Cerablus ve Ezaz’a yönelmek askeri akıl değil. Ancak zayıflayan, direnci kırılan bir IŞİD’den sonra Cerablus da, Ezaz da belki tek mermi sıkılmadan IŞİD’den özgürleştirilecek.

Askeri durum özetle bu, ancak siyasi durum hâlâ belirsizliğini koruyor.

Yazının tamamı için tıklayınız.