Irak, İranlı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi’nin Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi El Mühendis’i Bağdat Havalimanı’nda öldüren ABD’yi egemenlik ihlali ile suçladı.

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, ABD’yi saldırganlıkla suçlayıp, suikastı “Irak’ta, bölgede ve dünyada savaşa yol açacak bir egemenlik ihlali” olarak niteledi.

ABD’nin bu saldırıyla Irak’ta askerlerinin kalması için yapılan anlaşmayı da ihlal ettiğini söyleyen Abdülmehdi, Irak parlamentosunu acil toplantıya çağırdı.

Irak Başbakanı, ülkenin güvenliğini ve egemenliğini koruyacak bir yasa çıkarılması çağrısı yaptı.

SADR’DAN ‘SAVAŞA HAZIR OLUN’ EMRİ

Süleymani suikastına Irak’taki Şii milis liderlerinden de tepki sert. Sadr Hareketi’nin lideri olan ve Amerikan işgaline karşı direnişiyle tanınan Mukteda Sadr, kendisine bağlı milislere savaşa hazır olma emri verdi.

Sadr, “Irak’ta yurtsever direnişin koruyucusu olarak, özellikle Mehdi Ordusu’na, ve tüm yurtsever gruplara Irak’ı korumaya hazır olma emrini veriyorum” dedi.

“Bilgelik ve kurnazlıkla hareket edilmesi gerektiğini” söyleyen Sadr, “Süleymani’yi hedef almanın, İslami cihatçılığı hedef almakla aynı olduğunu” ifade etti.

‘IRAK’TA ABD ORDUSUNUN SONU OLACAK’

Irak’ta Şii milis lideri Qais Khazali de “El Mühendis’in öldürülmesi Irak’taki ABD’ ordusunun sonu olacak” dedi.

Khazali, ‘bütün savaşçıların tetikte olması gerektiğini’ ifade etti.

SİSTANİ: IRAKLI YETKİLİLER ÖNLEM ALMA HAKKINA SAHİPTİR

Irak Şii dini lideri Ayetullah Ali Sistani “Iraklı yetkililer gerekli önlemleri alma hakkına sahiptir” dedi.

Sistani’nin ofisinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bağdat uluslararası havalimanına yapılan şiddetli saldırı, Irak egemenliğinin ve uluslararası anlaşmaların küstah bir ihlalidir. Ve bu, IŞİD’li teröristleri yenen komutanların ölümüne sebep olmuştur.”

Kaynak: Duvar