Ahmet insel, Radikal'de yer alan yazısında MHP ve CHP'nin Köşk için 'çatı adayı' olarak gösterdiği Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adaylığını değerlendirdi. İnsel, "Ekmeleddin İhsanoğlu’nun beklenmedik ortak adaylığı, Türkiye’de Erdoğan ve AKP’nin demokratik normalleşme söylemi tekelini kırma olanağı doğurdu" dedi. İnsel ayrıca, Ekmeleddin İhsanoğlu’nun adaylığının, HDP/BDP’nin cumhurbaşkanı adayı için de yeni bir fırsat penceresi açtığını belirtti.

"İHSANOĞLU'NDAN RADİKAL DEMOKRASİ MİLİTANI BEKLEMEK SADİLLİK OLUR"

Muhafazakar demokrat sıfatının Ekmeleddin İhsanoğlu’na, başkan adayı olması kuvvetli bir ihtimal olan Recep Tayyip Erdoğan’dan çok daha fazla uyduğunu söyleyen Ahmet İnsel, "İhsanoğlu’ndan bir radikal demokrasi militanı beklemek elbette safdillik olur. Ama herkesin hak ve özgürlüklerine saygılı bir klasik demokrasinin temsilcisi, savunucusu ve son kertede güvencesi olacak bir kişinin cumhurbaşkanı olması, şeflik rejimi hülyaları karşısında radikal demokrasiyi savunmak kadar önemli olmayacak mıdır?" dedi.

"AKP ADAYININ BASKIN OYUNUNUN BOZACAKTIR"

"İhsanoğlu’nun adaylığını önermek, CHP açısından önemli bir değişim hamlesidir. Başarılı olma şansı başarısız olma şansı kadar yüksektir ve bu da baskın siyasal oyunun bozulması demektir. Başarılı olmaktan, sadece seçimi kazanmak anlaşılmamalıdır. AKP adayının baskın oyununu bozmanın, şeflik rejimi odaklı kurmak istediği hegemonyayı dağıtmanın, kimlik ve yaşam tarzı kutuplaşmasını siyasal tercihler merkezli bir kutuplaşmaya dönüştürmenin ve AKP adayını bu alana çekmenin, iki aday arasında ikinci turdaki farkın 3-4 puana indirmenin de başarı hanesine yazılacak işler olduğunu hatırlatalım," diyen İnsel, Ekmeleddin İhsanoğlu’nun adaylığının, HDP/BDP’nin cumhurbaşkanı adayı için de yeni bir fırsat penceresi açtığını belirtti.

"AKP OYUNU YENİDEN KURMAK ZORUNDA"

Ahmet İnsel devamla şunları yazdı:

"Ekmeleddin İhsanoğlu’nun beklenmedik ortak adaylığı, Türkiye’de Erdoğan ve AKP’nin demokratik normalleşme söylemi tekelini kırma olanağı doğurdu. Bunun kuvveden fiile dönüşüp dönüşmeyeceğini İhsanoğlu’nun kendisi ve kampanyasını yürütenler belirleyecekler. En azından AKP çevresinde yaşanan bariz şaşkınlık ve huzursuzluğun, bu “adaylık anlamlı” komplo imalarının hemen ortaya atılmasının, çok yanlış bir iş yapılmadığının göstergesi olduğunu söyleyebiliriz. Oyunu bu sefer kendi seçmedikleri bir alanda yeniden kurmaları gerekiyor."

Yazının tamamı için tıklayınız…