Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu, "anadilde savunma hakkı"nı da içeren kanun tasarısını ("Ceza Muhakemesi Kanunu İle Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı") bazı değişikliklerle kabul etti.

Komisyon'da söz alan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, bazı milletvekillerince yöneltilen eleştirilere yanıt verirken, kimsenin bir diğerini daha az memleket sever olarak göremeyeceğini belirtti ve  "Milletin arzu etmediği bir işi yapsaydık, millet bizi gönderirdi. Siyasetimizi icraata dökerken birbirimizi farklı değerlendirmelerle yaftalamayalım" dedi.

"HABUR FİKRİ, YANLIŞ BİR FİKİR DEĞİLDİR"

Ergin, 19 Ekim 2009'da içlerinde PKK'lilerin de olduğu grupların Habur sınır kapısından Türkiye'ye girişi ve sonrasında yaşananlara da değinerek şöyle dedi:

"Dağda silahla çatışan unsurların silahını bırakarak Türkiye'ye gelmesi, mevcut kanunlar içerisinde 'Ben ülkeme geldim' demesi... 'insanlar düşünceleriyle mücadelelerini yapsınlar', 'silah ve şiddet, hak arama yöntemi olamaz' düşüncemizle çatışan bir şey midir?

Habur'un ilerleyen safhalarında bu süreç sabote edilmiştir, ama Habur düşüncesi, Habur fikri, yanlış bir fikir, düşünce değildir. Özü itibarı ile savaşan, bu milletin güvenlik güçlerine silah doğrultan unsurların silah bırakarak ülkesine gelmesi, o ülkenin adaletine teslim olması, bizim en nihayetinde varmak istediğimiz nokta değil de nedir Allah aşkına?"

'İNSANLARI DAĞLARDA ÖLDÜRMEK MİDİR POLİTİKAMIZ?'

"İnsanları tek tek dağlarda öldürerek bitirmek midir politikamız? Sözü olan, bu ülkenin selameti, birliği için söyleyecek lafı olan buyursun gelsin. Demokratik platformlar açık, siyaset zemini açık, sivil toplum katılımcılarına açık.

Bu açıdan Habur platformuna yapılan göndermeler maksadı aşan göndermelerdir. Habur hadisesi, silahlı yöntemlerle değil, demokratik yöntemlerle fikirlerin müzakere edilmesi süreci için oluşturulmuş bir platformdur, ama bunun kötüye kullanılması neticesinde yargı gerekli işlemlerini yapmıştır. Devlet, silahla ve çatışma ile hak aramak isteyenlerle mücadele ediyor, ama siyaset kurumu aynı zamanda bu sorunları çözmesi gereken kurumdur." (imc)