HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ve İnşaat İşçileri Sendikası yöneticileri Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

Sadece bu yıl bin 200'den fazla işçinin hayatını kaybettiğine dikkat çeken Kürkçü, inşaatların açık ve saydam bir biçimde denetlenmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nı göreve davet etti.

'MÜFETTİŞİN ÜCRETİ' AÇMAZI

Kürkçü, burada da bir açmazla karşı karşıya kalındığını kaydederek, "Bakanlığın gönderdiği müfettişlerin ücretlerinin işveren tarafından verilmesi gerekiyor. İşveren ile müfettiş arasında çalışan ve çalıştıran ilişkisi doğduğu andan itibaren o müfettişlerin işverenin kusurlarını ortaya çıkarması, kamuoyu önüne koyması ve denetim talep etmesinin ne kadar güç ve imkansız olduğunu görebilirsiniz" dedi.

'İŞSİZLİK FONU YENİDEN DÜZENLENSİN'

HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de iş cinayetlerinin önlenmesi için köklü bir çözüme ihtiyaç olduğunu belirtti, bu alandaki sorunların bir bütün olarak ele alınması gerektiğini söyledi.

Türkiye'de işçi yaşamının çok ucuz olduğunu ve yaşam koşullarının düzeltilmesi gerektiğini anlatan Tuncel, inşaat işçileri için işsizlik fonunun yeniden düzenlenmesi gerektiğini kaydetti.

'DENETİMLER BAĞIMSIZ KURUMLARCA YAPILSIN'

İnşaat İşçileri Sendikası adına konuşan Serdar Ben ise şantiyelerde iş güvenliği uzmanlarının işverene bağlı çalıştığını belirterek, söz konusu denetimlerin bağımsız kurumlarca yapılması çağrısında bulundu.

Ben, inşaat işçilerinin sigorta ve emeklilik konusundaki sorunlarının da acilen çözüme kavuşturulmasını istedi.