CHP’nin 4 gün sonra yapacağı 36’ncı Olağan Kurultayı’nda Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun karşısında aday olan Yalova Milletvekili Muharrem İnce, CHP’nin politikalarını eleştirdi.

HDP’li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılması konusunda partisinin verdiği desteği eleştiren İnce, CHP’nin HDP ile aynı çizgiye düşmekten korktuğunu söyledi.

İnce, “Dokunulmazlıklar konusunda CHP'nin tavrını beğenmiyorum. Ben ‘Hayır' oyu verdim. Siyaset yapma biçimim bir ilke üzerine kuruludur. Günübirlik değildir. CHP yönetimi ‘Evet' oyu verdi. Çünkü HDP ‘hayır' diyordu. Hayır dersek HDP ile aynı çizgiye düşeriz diye korktular. Böyle bir siyaset yapma biçimi yok. Siyaset ilke üzerine yapılır. HDP ‘Ay bir uydudur' diyorsa, ‘hayır Ay gezegen' mi diyeceğiz. Böyle siyaset yapılmaz” dedi.

Sözcü'den Başak Kaya'nın sorularını yanıtlayan Muharrem İnce'nin açıklaması şöyle:

– Genel başkanlığa aday olmanızın gerekçeleri nedir?

Türkiye bir yol ayrımında. Ya kazanacağız ya da kaybedeceğiz. Bu kurultay Muharrem İnce, Kemal Kılıçdaroğlu ve kişilerin kurultayı değil. Kurultayın delegeleri de sadece CHP'nin delegeleri değil, 80 milyonun ve Cumhuriyet'in delegeleri. Önümüzde üç seçim var. Kazanmak zorundayız. Mazeret üretme lüksümüz de yok. Türkiye'ye karşı sorumlu olan delegelerimizin ‘il başkanımız, belediye başkanımız böyle istedi' gibi gerekçeleri olamaz. Cumhuriyetimizin geleceği tehlikedeyse bizlerin hiçbir önemi yok. Bunun için kutuplaşmış bir Türkiye'de büyük uzlaşmayı gerçekleştirmek için adayım.

– Mevcut Genel Başkan'dan farkınız ve iddianız ne olacak?

Sayın Genel Başkana teşekkür ediyorum yaptıkları için. Ama 1972'yi düşünmek lazım. 1972 Kurultayı'nda İsmet Paşa'ya oy vermeyen delegeler hiç tanınmayan Bülent Ecevit'e oy verdiler. İsmet Paşa'yı sevmiyorlar mıydı? Hayır, seviyorlardı ama partinin yenilenmesi gerekiyordu. Bunu başardı o günkü delegeler. Ecevit genel başkan oldu, CHP'yi de birinci parti yaptı. Bugün de CHP'nin yenilenmesi lazım. Yeni birinin gelmesi lazım. 17 ay sonra seçim var. 1972'de yapılanın aynısını şimdi de yapabiliriz.

– CHP için hedefiniz nelerdir?

‘Her yurttaş devletine eşit yakınlık ve eşit uzaklık mesafesindedir' mantığında olacağız. Katılımcı demokrasi için uğraşacağız. Demokrasimizi katılımcı temelde yeniden inşa etmemiz gerekiyor. Türkiye'de ne istiyorsak partimizde de onu istiyoruz. Türkiye'de adalet istiyorsak partimizde de adalet olacak. “Türkiye'de yüzde 10 seçim barajı kaldırılmalı” diyorsak, kendi içimizde de yüzde 10 barajı olmayacak.

– Genel başkanlık ve iktidar hedefinde yol haritanız nedir?

Benim sloganım “Önce CHP'de değişim sonra Türkiye'de değişim. Önce CHP'de devrim sonra Türkiye'de devrim.” Laiklik demokrasimizin temelidir. Utangaç laiklerden olmayacağız. Laikliğin olmadığı bir yerde demokrasi olamaz. Yerinden yönetimi katılımcı demokrasinin temeli sayacağız. Mevcut ekonomik sorunlarımızı aşacağız. İnsani gelişmişlik ölçütü olmadan yapılacak kalkınmayı kabul etmiyoruz. Gelir dağılımını düzeltmek hedefimiz. Dolaylı vergilerin oranını gelişmiş ülkeler düzeyinde tutmak, tarımda yeniden kendine yeten bir ülke olmak, sattığı aldığından fazla olan bir ülke olmak, ekonominin aktörlerine hukuki güvenceler sağlamak, neo liberal ekonomik politikaların yerine kamu yararını öne çıkaran politikalar izlemek hedefimiz. Bunlar için adayım.

– Parti örgütü için farklı projeleriniz olacak mı?

Kendimizi değiştireceğiz. Karşı tarafa konuşmaktan çok kendimizi güçlendiren bir çaba içinde olacağız. Bize oy verenlerin de dahil olacağı, etkin bir örgütlenme ağı kuracağız. Karşı tarafın saldırıları karşısında kendimizi tepeden tırnağa bilgiyle donatmış olacağız. Dönüştürücü bir siyaset yapacağız. Mevcut kutuplaşma içinde sesimizi karşıdaki duysun diye olmadık işlere kalkışmayacağız. Partimize transfer dönemini kapatıp, katılımı sağlayacağız. Bizim kiminle bir kesişim kümemiz varsa onunla diyalog içinde olacağız. Bu kesişim kümesi Cumhuriyet, yolsuzluk ve yoksulluğa karşı olmak… Cumhuriyet'le sorunu olmayanlarla dayanışmamızı güçlendireceğiz. AKP'ye karşı söylem geliştiren örgütlenmeleri yaratacağız. Aydınlarımızla buluşacağız. Bilimden, bilgiden, teknolojiden daha fazla yararlanan bir parti olacağız.

Kaynak: Sözcü