CNN Türk'te Enver Aysever'in sunduğu Aykırı Sorular programına konuk olan CHP milletvekili İlhan Cihaner, 'çözüm süreci'ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Cihaner, "AKP, süreci desteklemeyenleri savaş yanlısı ilan etti" derken, Türkiye'de Kürt sorunu için en çok bedel ödeyen sosyalist hareketin bu sürecin dışında bırakıldığını söyledi.

Neden sürece karşı olduklarını "Bu yolun ve yöntemin toplumu ikna etmesi lazım. Ne olursa olsun. Toplumun yüzde 50'si kaygıyla yaklaşıyorsa bu kaygıları ikna etmek iktidara düşer," sözleriyle açıklayan Cihaner, "Pazarlık mantığından çıkılması lazım" diye konuştu.

"KCK TUTUKLULARI REHİNEDİR"

Cihaner,  "KCK davasındaki tutuklular rehinedir," dedi ve şu ifadeleri kullandı:

"KCK'liler rehinedir. Çünkü Van'daki mahkemede, savcının 'örgütün şimdilik silah bırakmış olması' mütalaası üzerine bırakıldılar. Demek ki siz tutuklarken de böyle tutukladınız. Bunun mantığı ve tehlikesi şurada: Siz eline silah değmemiş siyasileri plastik kelepçeyle duvara dizdiniz, elinde silah olanla pazarlık yapıyorsunuz. Bu mantık sıkıntılı."

"SEÇİM BARAJI VE TUTUKLU VEKİLLER PAZARLIK HALİNE GETİRİLEMEZ"

"Bu süreç içerisindeki haklar, özgürlük talepleri pazarlık konusu olmaktan çıkarılmalı," diyen Cihaner, "Seçim barajı pazarlık haline getirilemez, tutuklu milletvekillerinin statüsü pazarlık konusu olamaz," dedi.

"TÜRKİYE'NİN İHTİYACI OLAN YENİ BİR, BİR ARADA YAŞAMA SÖZLEŞMESİ"

Resmi dilin Türkçe olması şartıyla anadil hakkının verilmesi gerektiğini, bunun bir insanlık hakkı olduğunu da söyleyen Cihaner, Türkiye'nin ihtiyacının yeni bir, bir arada yaşama sözleşmesi olduğunu söyledi.

Cihaner, tedirginlik duyan kesimlerin tedirginliklerini giderecek adımlar atılması gerektiğini eklediği konuşmasında, "Bu kadar kamplaşmış bir toplumda anayasa tartışılmaz" dedi. (Demokrat Haber)