Geçtiğimiz günlerde eşzamanlı olarak kongrelerini toplayan ve birleşme kararı alan Eşitlik ve Demokrasi Partisi ile Yeşiller Partisi “Yeni bir siyasi seçenek için buluşuyoruz” diyor. Böylece Türkiye siyasetine yeşil ve sol değerleri öne çıkaran yeni bir partiyle müdahale etmek amaçlanıyor.

 

EDP ve Yeşiller tarafından yapılan ortak açıklamada dünyaya benzer yerlerden bakan iki siyasi partinin 16 Haziran günü 11.00’de Taksim Hill Otel’de birleşme kararını kamuoyuna açıklayacağı duyuruldu. Ancak bu girişimin iki partinin birleşmesiyle sınırlı kalmayacağı yönünde bilgiler de geliyor. İki partinin kapatılıp, bu partilerin dışındaki 3. kişilerle birlikte yeni bir parti kurulması hedefleniyor. Yapılan görüşmelerde kamuoyunca da yakından tanınan çok sayıda aydın, yazar, akademisyen ve siyasetçinin de bu girişimi desteklediği ve kurulacak yeni partide aktif olarak görev alacakları bildiriliyor.

 

İki partinin ortak açıklamasında şöyle denildi:

 

Toplumun geniş kesimlerine ulaşmak, seçeneksizlikten kısırlaşan siyasi ortamı canlandırmak ve yeni bir siyasi alternatif yaratmak için ortak arayışa girdik.

 

Dünyayı değiştirmek için birlikte mücadele edeceğimiz; ilkelerini ve hayallerini paylaştığımız, politik önerilerini önemsediğimiz; herkesin eşit, herkesin farklı olduğu, çoğulcu bir siyasi partiye ihtiyaç duyulduğunu tespit ettik. Bütün dünyada adaletsizliğin derinleştiği, şiddetin yükseldiği, demokrasinin tahrip edildiği bir zamanda; iklim değişir, doğa tahrip edilir, ekolojik yıkım insan uygarlığını ve hatta üzerinde yaşadığımız gezegenin varlığını tehdit ederken, demokratik, eşitlikçi, özgürlükçü, barıştan ve doğadan yana, ekolojist bir seçenek yaratmak için çalışmalara başladık.

 

Bu çalışmaları toplumun farklı kesimleri ile paylaşmaya ve genişletmeye, derinleştirmeye hazır olduğumuz bir zamanda, yapılanların sonuçlarını paylaşmak istiyoruz. Amacımız her iki partinin sınırlarını aşan, faaliyetlerimizi geniş kitlelerle buluşturan, topluma heyecan veren yeni bir siyaset yaratmak.