Devlet Bakanı Zafer Çağlayan Merkez Bankası’nın faiz indirimiyle ilgili “Merkez Bankası sınıfta kaldı” derken, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Merkez Bankası’nın faiz indirimini desteklediklerini söyledi…

Çağlayan: Merkez Bankası sınıfta kaldı

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası'nın yaptığı faiz indiriminin yeterli olmadığını söyledi.

Çağlayan, Akdeniz İhracatçı Birlikleri tarafından düzenlenen toplantı kapsamında, Hatay'daki Ottoman Otel'de sektör temsilcileriyle bir araya geldi.

Merkez Bankası'nın yaptığı faiz indiriminin yeterli olmadığına da dikkati çeken Çağlayan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Merkez Bankası'nın iki gün önce yapmış olduğu, almış olduğu tedbir önemli ancak gecikmiş bir tedbirdir. Soğutulmuş ve soğutturulmuş bir tedbirdir. Görevi faiz rakamı belirlemek olan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, maalesef meselenin arkasından koşan bir yapıda hareket etmiştir. Ne olurdu bunları bir sene evvel yapsaydı. Bu sıcak paraya karşı önlemler ve Merkez Bankası'nın faiz indirimi bizim bunları konuştuğumuz günlerde yapılsaydı. Türkiye 2010 yılında, iddia ederek söylüyorum 8-10 milyar dolarlık ithalatı daha az yapacaktı. Türkiye 8-10 milyarlık üretim ve istihdamı daha fazla yapacaktı. İhracatı daha fazla gerçekleştiriyordu. Faiz konusunda ABD, Çin, Japonya önemli tedbirler alırken biz tedbir almakta geciktik. Merkez Bankası bu konuda sınıfta kalmıştır. Süreci iyi idare edememiştir. Daha önemli radikal kararlar almasını beklemek lazım. Türkiye'yi daha fazla büyütmek geliştirmek istiyoruz.”

Babacan: Faiz indirimini destekliyoruz

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Merkez Bankasının faiz indirimini desteklediklerini, gerekirse ek önlemler de alabileceklerini bildirdi.

Babacan, Japonya'nın en yüksek tirajlı ekonomi gazetesi Nihon Keizai Shimbun (NIKKEI) verdiği demeçte, Merkez Bankası'nın politika faizinin, kısa vadeli sermayenin girişini kolaylaştırmayacak kadar düşük, aynı zamanda iç talepte aşırı ısınmaya neden olmayacak kadar yüksek olması gerektiğine işaret ederek, “Para biriminin değerlenmesinin ihracat üzerindeki etkisi fazla değil, ithalat üzerindeki etkisi ise büyük” diye konuştu.

Merkez Bankası'nın faiz indirimlerini desteklediğine vurgu yapan Babacan, “Gerekirse ek önlemleri de düşünebiliriz” diye konuştu. Öte yandan Babacan, “Türkiye'de sermayenin serbest dolaşımını destekliyor ve uzun vadeli yatırımları artırıyoruz. Uluslararası finansal işlem vergisi düşünmüyoruz” açıklamasında bulundu.