Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkan Yardımcısı Cafer Şeyh Mustafa, IŞİD’in son dönemlerde saldırılarının arttığı Süleymaniye'nin Kifri ilçesine bağlı Koleco beldesindeki Peşmerge cephelerinde yaptığı incelemelerin ardından değerlendirmelerde bulundu.

Irak merkezi hükümeti ve Peşmerge güçleri arasındaki bölgelerde ciddi güvenlik boşlukları oluştuğunu ifade eden Mustafa, merkezi hükümetin kontrolünde yer alan bu alanlarda Peşmerge güçlerine yönelik saldırılar düzenlediğini ve bu saldırıların sorumluluğunun IŞİD tarafından üstlenildiğini aktardı.

Örgütün, bu durumdan ciddi şekilde istifade ettiğini belirten Mustafa, IŞİD’in son dönemlerde çok güçlendiği sonucuna vardıklarını belirtti.

‘SABİT DEĞİLLER, BU YÜZDEN SAVUNMA HATTI KURULAMIYOR’

IŞİD’cilerin, Peşmerge hedeflerine vur-kaç taktiğiyle saldırılar düzenlediğini ve bu saldırılar karşısında herhangi bir savunma pozisyonu alamadıklarını ifade eden Mustafa, "DEAŞ ile mücadelemizde daha önce örgüte karşı cephelerimiz vardı ve saldırılara karşı savunma pozisyonu alabiliyorduk ancak şu anda örgüt sabit bir hedef değil. Bu yüzden savunma hattı kuramıyoruz" dedi.

Mustafa, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri ve Peşmerge'nin, Irak merkezi hükümetinin kontrolündeki Salahaddin vilayetindeki bölgelerde yuvalanan IŞİD hedeflerine operasyon düzenlemek istediğini ancak Bağdat yönetiminin Peşmerge'nin operasyonda yer almasına izin vermediğini ileri sürdü.

‘IŞİD İLE MÜCADELENİN YOLU ORTAK BİR OPERASYON MERKEZİ’

TRT Haber’in aktardığına göre IKBY Başkan Yardımcısı, "DEAŞ ile mücadelenin ve dayanışmanın güçlendirilmesinin tek yolu, Peşmerge ve Irak güçleri arasında ortak bir operasyon merkezi kurulması" dedi.

IŞİD’İN SON DÖNEMDE ARTAN EYLEMLERİ

IŞİD tarafından dün Salahaddin vilayetine bağlı Tuzhurmatu ilçesinin kuzey batısında düzenlenen saldırıda 3 kişinin öldüğü ve 5 kişinin yaralandığı belirtilmişti.

IŞİD, 8 Nisan da Koleco beldesindeki Peşmerge güçlerine pusu kurup hafif silahlar ve havan topu ile saldırı düzenlemiş, olayda 2 Peşmerge hayatını kaybetmişti.

NE OLMUŞTU?

IŞİD, Haziran 2014’te Musul, Salahaddin ve Enbar vilayetlerinin tamamı ile Diyala ve Kerkük vilayetlerinin bir kısmını ele geçirmiş, söz konusu bölgeler yıllar içinde örgütten geri alınmıştı.

Eski Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, 9 Aralık 2017’de IŞİD’e karşı zafer kazanıldığını duyurmuştu.

IŞİD’in bölgeden çıkarılması ve kentlerin geri alınmasının üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen örgütün özellikle Kerkük, Diyala, Musul, Salahaddin ve Enbar vilayetlerinin kırsal bölgelerinde saldırıları devam ediyor.