Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Başbakan Erdoğan'a "12 senedir herşeyi değiştiriyorsunuz, bunu değiştirmiyorsunuz. Vesayet buysa, vesayetin alasını siz yaptınız" sözleriyle tepki gösterdi.

İhsanoğlu, Mersin'de konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın vesayetin kaldırılacağına dair sözlerinin gerçeği yansıtmadığını kaydeden İhsanoğlu, vesayetin sürdüğünü belirterek, şöyle konuştu:

"Vesayet sistemi diye bir laf çıktı. Bu laf diyor ki, 'Vesayet sistemini kaldıracağız ortadan, onun için biz bu mücadeleyi yapıyoruz.' Ben şimdi soruyorum, bu vesayet sistemi hangi eczanede satılıyor? Eğer 12 Eylül eczanesinde satılıyorsa, aradan bu kadar zaman geçti, 12 senedir siz iktidardasınız, 7 senedir Çankaya'dasınız, niye değiştirmediniz? Ben size size söyleyeyim 4 tane. Biri YÖK kanunu. Niye korudunuz, niye şimdiye kadar devam ediyor? Üstelik de katmerleşerek. RTÜK kanunu, niye duruyor? 3, seçim kanunu ve baraj kanunu. Niye değiştirmediniz? Hani bunların hepsini değiştireceksiniz. 4, sendikalar kanunu. Bunların dördü, bu dört var ya dört, 12 Eylül'den beri... Peki niye değiştirmediniz? 12 senedir her şeyi değiştiriyorsunuz, bunu değiştirmiyorsunuz. Vesayet buysa, vesayetin alasını siz yaptınız. Bunlara cevap vermiyorlar, yok istiklal marşını biliyormuş, bilmiyormuş, beyitmiş, kıtaymış, rubaiymiş böyle edebiyat parçalıyorlar. Ciddiyet ister bu işler."

"BU SEÇİM, TÜRKİYE’NİN KURTULUŞU"

Ekmeleddin İhsanoğlu, Mersin Kongre ve Sergi Sarayı'nda sivil toplum kuruluş temsilcileri ile buluştu.

Yaklaşık 2 bin kişiye hitap eden İhsanoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirdi. İhsanoğlu, "Her şeyi şaşırdılar. Bizi İsrail ajanlığı ile suçluyorlar. Böyle iftiralarla kampanya olur mu? Çok ayıp, Türkiye böyle bir şey görmedi. Biz yolumuza devam edeceğiz. 10 Ağustos'ta millet sözünü verecek, mührünü basacaktır. Siz buraya gelirken kimse size zarf içinde bir şey verdi mi? Oy kullanırken fotoğraf çek diyen oldu mu? Olmadıysa oyunuzu boşuna veriyorsunuz. Bu seçim, Türkiye'nin kurtuluşu, bunu da en çok kadınlardan duyuyorum. Böyle bir reaksiyonun varlığından haberdar değildim, hissetmiyordum. Herkes eleştiriyordu, ama böyle milletin, sokaklarda insanların bangır bangır 'Kurtar bizİ' diye bağırması beni şaşırttı. Bir de kalkıp, hanımlar kahkaha atmasın diyorlar. Bir de böyle şeylerle uğraşıyoruz. Kamuoyu bunlarla meşgul ediliyor. Hayret ediyorum" dedi. Bu esnada salondaki kadınlar kahkahalar atarak İhsanoğlu'na destek verdi.

"DARBE YAPACAĞIM"

Seçim kampanyasında bir takım düşmanların gizli gündemler yarattığını ve Adana'da kendisine 'Darbe yapmaya mı geldin?' diyen vatandaşı eleştiren İhsanoğlu, şöyle konuştu:

"Bugün namazdan çıkarken birisi bana gelip, 'Siz darbe yapacaksınız değil mi?' dedi. Ben askerliğimi yedek subay olarak yaptım. Ben şimdi gidip yedek subay üniformamı giyip, darbe yapacağım. Böyle saçmalık olur mu? Siz 12 yıldır iktidarda, 7 yıldır Çankaya'dasınız. Peki, neden değiştirmediniz? YÖK kanununu neden korudunuz, neden hala katmerleşerek devam ediyor. RTÜK kanunu neden duruyor? Seçim kanunu, baraj uygulamasını neden değiştirmediniz? Sendikalar Kanunu'nu neden değiştirmediniz? 12 yıldır her şeyi değiştiriyorsunuz, bunları neden değiştirmiyorsunuz? Vesayet buysa, verasetin alasını siz yaptınız. Ayrıca, IŞİD denilen, konsoloslukta evlatlarımızı rehin alanlar, Suriye'de idareleri altındaki bölgede hanımların yüksek topuk kullanmasını yasakladı. Böyle bir şey olur mu? İstanbul'da insanlar cihat namazı kılıyorlar?

Türkiye nereye gidiyor? Bunları tartıştığımız zaman İsrail destekçisi oluyoruz, Gazze'nin düşmanı oluyoruz. İsrail lobisinden cesaret madalyası alan kim? Biz üçüncü dünyaya doğru ilerliyoruz. Basın hürriyetinde komşularımız içinde Ermenistan dahi bizden ileri noktada. Bu seçim belediye, milletvekilliği seçimi değil. Gidip hiç bir yerden icazet almadık. Biz icazeti milletten aldık, milletin uzlaşmasından aldık. Bu milli mutabakat odağı, meselesidir ve bu mutabakat 10 Ağustos'ta bal gibi çıkacaktır. Makam için yola çıkmadık. Ben 50 ülkeye hizmet ettim. Onları üçüncü dünyadan ikinci dünyaya taşımak istedim. Ama ne yazık ki aramızda Türkiye'yi üçüncü dünyaya taşımak isteyenler var. Seçim kampanyalarına başkalarına hakaret etmekle, nefret tohumları ekmekle geçiriyorlar. Tüm yetkileri elinde toplamak isteyenlere birazcık bir şey söylemeye kalktığınızda size küfrediyor. Böyle bir şey olabilir mi? Biraz edep yahu." (CNN Türk)