Cumhurbaşkanlığı için çatı aday gösterilen Ekmeleddin İhsanoğlu, eşi Füsun İhsanoğlu ve oğluyla birlikte geldiği İzmir'de Zübeyde Hanım'ın mezarını ziyaret ettikten sonra Latife Hanım Köşkü'nün bahçesinde halkla buluştu ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Ekmeleddin İhsanoğlu, basın mensuplarının "Seçildiğiniz taktirde Türk siyasetinde neler değişecek" sorusu üzerine şunları anlattı:

"Herkes mevcut anayasaya saygılı konuşmaya başladı. Biz her şeyden önce insana huzuru sağlayacağız. Herkese, AK Partili kardeşlerimize de istikrarı devam ettireceğiz. Bunu yaparken kutuplaşmayı cepheleşmeyi sona erdireceğiz. Sevgi ekeceğiz. Bu kardeşinizin uluslararası diplomaside dünya liderleriyle çok ilişkisi oldu. Devlet terbiyemiz dünya görüşümüz bunu böyle uluorta konuşmamıza mani oluyor. Biz komşularımızla olan münasebetimizi düzelteceğiz. Hukukun üstünlüğü ve buna bağlı yargının bağımsızlığını sağlayacağız. Bugün Türkiye'de hukukun üstünlüğünden ve yargının bağımsızlığından söz etmek mümkün değildir. Sosyal adaleti gerçekleştireceğiz. Kadınların etkinliğini artıracağız. Başı açık olsun kapalı olsun tahsil seviyeleri farklı olsun hepsini birleştirecek milleti bölmeyen birleştiren bir adaya ihtiyaç olduğunu söylüyor. Açık açık bizim oyumuz size diyor. Kadınlar ve engellilerle ilgili bir istişare konseyi kuracağız. STK, dernek ve vakıflarla çalıştay yapacağız. Birtakım politika rehberleri hazırlayıp hükümete meclise sunacağız."

"YAPANLAR DA YAPTIRANLAR DA PİŞMAN OLACAK"

İhsanoğlu, bugün sabaha karşı emniyet içindeki cemat yapılanmasına yönelik olduğu açıklanan operasyon değerlendirmesini soran basın mensubuna şunları söyledi:

"Ben de maalesef sabah haberdar oldum ve çok üzüldüm. Adli tahkikat yapılır. Suç işleyen varsa ne olursa olsun isterse bakan, isterse milletvekili olsun, devletin hangi biriminde olursa olsun böyle bir şey yapmışsa kanun karşısında eşit şekilde yargılanır, muamele yapılır. Uzun zamandır emniyet yargı mensuplarına savcılara hakimlere polislere yıpratma kampanyaları yapılıyor. Onurlarını kıran bir şekilde alınıp serbest bırakıyorlar. Her şeye rağmen bizde vicdanlı hakimler var. Böyle bir şey çok ayıp. Bu yakışmaz bize. Bu çok ayıp bunu yapanlar ve yaptıranlar yarın pişman olduklarında yine Türk adaletine müracaat edeceklerdir.’’