İHD Mardin Şube Başkanı Erdal Kuzu, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici ve Mardin Bar Başkanı Azad Yıldırım’dan oluşan İHD heyeti, Nusaybin-Kamışlı sınırında yapımı devam eden “utanç duvarı”na ilişkin incelemelerdu bulundu.

Heyet, sınır hattında incelemelerde bulunurken, sınır birliğine ait zıhrlı araçlar tarafından sık sık mayınlı araziden çıkmaları yönünde uyarılara maruz kaldı. İncelemelerini tamamlayan heyet adına İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici açıklama yaptı. Var olan sınırların dahi halk tarafından kabul edilmediğini defalarca kamuoyuna deklare ettiklerini hatırlatan Bilici, “Buna rağmen devlet ve AKP hükümeti sınır üstüne sınırlar çekmek için duvar örmeye başladı” dedi.

"Yeni duvarları örerek tam anlamıyla mevcut olan durumu daha da derinleştiren daha da kötüleştiren bir politika izliyor. Bizler insan hakları savunucuları olarak şunu söylüyoruz. Hiç bir dönem bu politikadan sonuç alınmadı ve alınamayacağı da açıktır" diyen Bilici, AKP'nin yapılacak yeni duvarlar yerine Kürtler, muhalifler ve diğer halklar ile arasındaki duvarı yıkması gerektiğini söyledi.

Bunun yapılması halinde diyalog ve müzakereyi geliştireceğini de vurgulayan Bilici, “Bu şekilde çözümü geliştirebilirsiniz, bu şekilde siz Ortadoğu'ya, Türkiye'ye barışı getirebilirsiniz. Bu vesileyle bizler kabul etmeyeceğimizi, etmediğimizi defalarca belirttik. Şu anda arkamızda bir 'utanç duvarı' temeli atılıyor. Biz her koşulda her platformda bunu teşhir edeceğiz. Buna karşı geleceğiz. Çünkü bu duvarlar geleceğimizi karartacak. Tam tersine Türkiye'nin barışına hizmet etmeyecek şeylerdir. Artık Türkiye'nin barışına hizmet edebilecek şeyleri üretin. Duvarları yıkalım, görüşelim, diyalog ve müzakere geliştirelim" diyerek sözlerini sürdürdü.

Mardin Barosu Başkanı Azat Yıldırım ve İHD Mardin Şube Başkanı Erdal Kuzu birer konuşma yaparak, Suriye sınırına duvar örülmesini kabul etmeyeceklerini belirtti.

İHD heyeti, bölgede yetkililerle görüşmelerde de bulunacak ardından hazırladıkları raporu kamuoyuyla paylaşacak. (ANF)