İnsan Hakları Derneği, Rojava'nın Serêkanîyê kentinde yaşanan çatışmaların arasında kalan Urfa'nın Ceylanpınar İlçesi'nde yaptığı incelemelerin sonucunda hazırladığı raporu açıkladı.

İHD Diyarbakır Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Genel Başkan Yardımcısı Av. Serdar Çelebi, Rojava'daki gelişmeler nedeniyle sınırın Türkiye tarafında da halkın ciddi anlamda sıkıntılar yaşadığını söyledi. Çelebi, raporu ilgili kurum ve kuruluşlara da göndererek çözüm bulunmasını isteyeceklerini dile getirdi.

KAYMAKAM VE AKP RANDEVU VERMEDİ

Ardından İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici raporu okudu. Raporu, Belediye Başkanı, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri, mağduriyet yaşayan yurttaşlar, mahalle muhtarları ve gazetecilerle görüşerek hazırladıklarını söyleyen Bilici, İlçe Kaymakamı İbrahim Çenet ve AKP İlçe Örgütü ile görüşemediklerini bildirdi.

'ÇETELER KÜRTLERİ KATLEDİYOR'

Raporda, Rojava'nın Serêkaniyê kentinde El Nusra Cephesi'nin, YPG güçlerine yönelik saldırısının devam ettiği belirtilirken, Serêkanîyê dışında Til Ebyad, Kobanê, Halep ve bağlı köylerde çatışmaların yoğunlaştığı kaydedildi. El Kaide'yle bağlantılı çetelerin sivillere saldırdığı, 300'ün üzerinde sivilin kaçırıldığı hatırlatıldı.

Rapora göre, El Nusra Cephesi'ne yardımlar daha çok Türkiye'den gönderiliyor. Serêkanîyê'nin YPG'nin eline geçmesiyle birlikte Türkiye'nin daha önce açık tuttuğu Ceylanpınar Sınır Kapısı kapatıldı. Çatışmalarda yaralanan El Nusra üyeleri, Akçakale Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yaparak Ceylanpınar'daki hastanelere getiriliyor.

Raporda, Rojava halkının yaşadığı sorunlara da dikkat çekildi. Raporda, Türkiye'nin Kürt bölgelerine açılan birçok sınır kapısını kapattığı, Federe Kürt Yönetimi'nin de Sêmêlka Sınır Kapısı'nı kapattığı ve bu nedenle halka yardımların ulaştırılamadığına dikkat çekildi.

CEYLANPINAR TESPİTLERİ

Raporda, Serêkanîyê'deki çatışmaların, Ceylanpınar'ı direkt olarak etkilediği, çatışmalarda seken kurşunlar, atılan havan topları ve roketler nedeniyle 4 kişinin yaşamını yitirdiği, çok sayıda kişinin de yaralandığı belirtildi.

Rapora göre, yaşamını yitiren ve yaralananların ailelerinin zararı giderilmezken, görgü tanıkları, kurşunlar, havan topları ve roketlerin El Nusra üyeleri tarafından atıldığını bildiriyor.

Raporda, sınır kapısının kapatılmasıyla birlikte hasta ve yaralı Kürtlerin tedavi amaçlı Türkiye'ye alınmamasının, aynı zamanda akrabaları olan Ceylanpınar halkında ciddi rahatsızlık yarattığı ifade edildi.

Raporda, 25 Temmuz'da El Nusra üyesi 150 kişinin Türkiye tarafından Serêkaniyê'ye geçirilmeye çalışıldığı ve YPG'nin karşılık vermesiyle şiddetli çatışmalar yaşandığı iddiası aktarıldı.

Raporda, devlet tarafından sahiplenilmeyen mültecilerin ticari faaliyetleri nedeniyle yerel esnafın ekonomik olarak zarar gördüğü belirtilirken, çetelerin saldırılarına tepki amacıyla yapılmak istenen gösterilerin polisin müdahalesiyle karşılaştığı, halkın toplantı ve gösteri özgürlüğünün yasaklandığı ifade edildi. Raporda, BDP ve DTK'nın 4 Ağustos mitinginin yasaklanması da hatırlatıldı.

TÜRKİYE ÇETELERE LOJİSTİK DESTEK VERİYOR

İHD Şube Başkanı Bilici, Rojava ve Ceylanpınar'da yaşananlara ilişkin aydınlatılması gereken noktalar olduğunu belirterek, şunları aktardı:

"-Sınırımızda bunca şey yaşanırken, devletin ilgili birimleri ve hükümet, Rojava'ya ilişkin nasıl bir politika izlemektedir, Türkiye'nin Kürtlere yönelik bakış açısı nedir?

-Devletin, sivil halka yönelik katliamlar gerçekleştiren El Nusra ve benzeri gruplara yardım edip lojistik destek sağladığı, bu şahıslara Türkiye'deki mülteci kamplarında silahlı eğitim verildiği doğru mudur?

-İddia edildiği gibi, Türkiye'den silah ve lojistik desteğin trenle sağlandığı, Ceylanpınar'da elektrikler kesilerek, çeteci grupların geçiş yaptığı ve silah sevkiyatı yapıldığı doğru mudur?

-Daha önce açık olan Ceylanpınar Sınır Kapısı neden kapatılmıştır?

-Ceylanpınar'daki mülteci kampına yemek veren firmanın aynı zamanda silahlı çete gruplarına da yemek verdiği iddiası doğru mudur?"

Raci Bilici, ayrıca hükümete Ceylanpınar halkının can ve mal güvenliğini sağlamak ve El Nusra Cephesi'ne karşı bir tedbir almak konusunda bir planı olup olmadığını sordu. TSK'nın "Angajman kuralları gereği yanıt verilmiştir" açıklamalarını da hatırlatan Bilici, angajman kurallarının sadece YPG'ye yönelik gerçekleştirildiğinin doğru olup olmadığını sordu.

HEYETİN ROJAVA VE CEYLANPINAR İÇİN ÖNERİ VE TALEPLERİ

Heyetin talep ve önerilerini de aktaran Bilici, "Türkiye, Suriye politikasını bir an önce değiştirmeli, Suriye'de yaşayan Kürtler ve diğer halkların özgürlük mücadelesi desteklenmeli, halkların kendi kaderini tayin hakkına saygı gösterilmeli ve bu halklara yönelik çeteci grupların saldırılarının önlenmesinde etkili tedbirler almalıdır" dedi.

Türkiye'deki barış ve çözüm sürecinin ilerleyebilmesi için Rojava ile iyi ilişkiler kurulması gerektiğini söyleyen Bilici, sınırın iki yakasındaki halkların akraba olduğuna dikkat çekildi. Bilici, sınır kapılarının insani yardımlara açılması, bölgeye tıbbi destekte bulunulması, Türkiye'nin silahlı çeteci gruplara desteğini kesmesi, Ceylanpınar halkının can ve mal güvenliğinin sağlanması, çatışmalardan zarar gören yurttaşların zararlarının karşılanması, mülteci kamplarının sivil toplum örgütleri ve insan hakları kurumlarının denetimine açılmasını talep etti. (ETHA)