PKK'nin elindeki kamu görevlilerini ve askerleri teslim alan heyette bulunan, İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Fırat Haber Ajansı'ndan (ANF) Ali Barış Kurt'a yaptığı açıklamada sürece ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkdoğan, "sıranın devlette olduğunu" söyledi.

'DİĞER AŞAMALARA OPERASYONLARIN SON BULMASIYLA GEÇİLEBİLİR'

Sürecin sağlıklı ilerlemesi için bazı koşullara ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Türkdoğan, "Kalıcı çatışmasızlık-ateşkes, bunun en önemlisi. Bu, her iki tarafın da uyacağı bir karar olmalı" dedi. Askeri operasyonlarına devam eden devletin bir an önce operasyonlardan vazgeçmesi gerektiğini söyleyen Türkdoğan, diğer aşamalara da operasyonların bitmesiyle geçilebileceğini kaydetti.

'HERKESİ ÖRGÜT ÜYESİ YAPTILAR; SERBEST BIRAKILMALILAR'

'Hızlı demokratikleşme' için öneriler yapan Türkdoğan, ifade özgürlüğünü sınırlayan TCK maddeleriyle TMK'nin kaldırılması gerektiğini söyleyerek, "İfade ve örgütlenme hakkını kullanmak isteyen herkes 'örgüt üyesi' suçlamasıyla tutuklandı. Eğer böyle devam edilirse bu süreç ilerletilemez. Bu mevzuatın değiştirilmesi gerekiyor. Yargının, emniyetin de eski alışkanlıklarından vazgeçmesi lazım. 'Şiddet' içeren eylemi olmayanların tutuklanmaması gerekir. Özel Yetkili Mahkemeler'e son verilmesi lazım. Ayrıca Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) belirlenen ve vatandaşın 'iç tehdit' sayıldığı durumlar değiştirilmeli. İrtica nasıl çıktıysa Kürtlerin, sosyalistlerin, öğrencilerin, gazetecilerin de çıkarılması gerekir" diyen Türkdoğan, bunların da AKP'nin bir an önce yasal değişiklikler için harekete geçmesiyle mümkün olacağını açıkladı.

Türkdoğan, ağır hasta tutukluların serbest bırakılmasının da bunlarla bağlantılı bir adım olabileceğini ifade etti.

'YARGININ ÖN AÇISI OLMASI LAZIM, AMA ÖN TIKIYOR'

İHD Genel Başkanı, "Hükümet politika değiştirirse bürokrasi arkadan geliyor, yargı en arkadan geliyor... Yargının biraz ön açıcı olması gerekiyor ama ön tıkayan rol görüyor. Olumsuz pratiğini değiştirmesi gerekiyor ve bunun çözümü de Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'ndan (HSYK) geçer. Ne yazık ki HSYK siyasi bir grubun egemenliğine girmiş ve hareket etmiyor; halbuki yargıdaki yanlış uygulamaları soruşturması gerekiyor ama yapmıyor" diye konuştu.

'ÖCALAN KCK YETKİLİLERİ İLE GÖRÜŞMELER YAPABİLMELİ'

Türkdoğan, Öcalan'ın hapishane koşullarına da dikkat çekerek, "kendisiyle müzakere yapılabilmesi için daha iyi koşulların gerektiğini" kaydetti. Türkdoğan'ın önerileri arasında ayrıca, "KCK yetkililerinin hem Öcalan'la hem de devletle görüşmeler yapabilmesi" var.