Soner Aydın - Mersin / Demokrat Haber

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi '17-31 Mayıs Kayıplar Haftası' nedeniyle bir açıklama gerçekleştirdi. Açıklamada, 12 Eylül 1980 darbe sürecinden bu yana gözaltında yaklaşık 940 yurttaşın kaybedildiği belirtildi. Özgür Çocuk Parkı'nda bir araya gelen Şube üyelerine HDP Milletvekili adayları ve çok sayıda yurttaş destek verdi.

Dernek adına açıklamayı gerçekleştiren İHD Mersin Şube Yöneticisi Hüseyin Fırat Mavigük, 1955'ten bu yana İHD tarafından her yıl 17-31 Mayıs arası günlerin, Kayıplar Haftası olarak anıldığını ve bu sürede çeşitli etkinlikler yapıldığını vurguladı.

"940 YURTTAŞ GÖZALTINDA KAYBEDİLDİ"

İHD verilerine göre 12 Eylül 1980 darbe sürecinden bu yana 940 civarında yurttaşın gözaltında kaybedildiği ve bunlardan yaklaşık yarısının cenazesine ulaşıldığını, diğer yarısının ise hala akıbetinin belli olmadığı belirten Mavigük, "Gözaltında kayıp insanlığa karşı bir suçtur. Türkiye’de gözaltında kayıpların akıbetinin araştırılması amacı ile çeşitli Cumhuriyet Savcılıkları tarafından yapılan çalışmalar sonucu bazı vakalar aydınlatılmış ve sorumlular hakkında sembolik davalar açılmıştır. Bu davaların tamamı dava nakli yolu ile olayın yaşandığı yer dışında başka illere nakledilmiş ve böylece sanıklar devlet tarafından koruma altına alınmıştır. Dava nakli yolu ile mahkemelerin etkili kovuşturma yapması engellenmiş ve delillere ulaşmada engeller çıkarılmıştır. Dava nakli yolu esasen Türkiye’deki cezasızlığın bir başka boyutta uygulandığı tipik bir örnektir”  dedi.

"ZAMAN AŞIMI BÜYÜK SORUN"

Gözaltında kayıplar ile ilgili sorununun ise zamanaşımı sorunu olduğunu kaydeden Mavigük, "20 yıllık zaman aşımı gerekçe gösterilerek son 20 yıldan önce yaşanan gözaltında kaybetme vakaları ile ilgili failler korunmuş ve böylece cezasızlık sürdürülmüştür. Bu hususta çeşitli başvurular yapılmış ve halen Anayasa Mahkemesi’nin kararı beklenmektedir. İHD kayıplar komisyonu gözaltındaki kayıplar ile ilgili olarak kampanyasını sürdürmektedir. İHD Kayıplar Komisyonu gözaltında kayıplar ile ilgili zamanaşımı kuralı uygulanmaması ile ilgili olarak kampanyasını sürdürmektedir. Seçimlerden sonra oluşacak Parlamentoya verilecek dilekçelerle insanlığa karşı suçlarda zaman aşımının uygulanmaması için gerekli kanun değişikliklerinin yapılması talep edilecektir” diye belirtti.

"HAKİKAT KOMİSYONU KURULMALI"

”Gözaltında kayıplar başta olmak üzere Türkiye’deki insanlığa karşı suçların hangi nedenlerle işlendiğinin ve bu suçları işleyen faillerin açığa çıkarılabilmesi için kanunla kurulacak bir özel hakikat komisyonuna ihtiyaç olduğunu belirtmek istiyoruz" diyen Mavigük, "Türkiye’deki gözaltında kayıpların akıbetinin bulunması ve faillerinin ortaya çıkarılması mücadelemizde izimle birlikte olun. Unutmayın ki adalet iyileştirir. Adalet arayışımız sonuç alıncaya kadar devam edecektir”  diyerek sözlerine son verdi.