İHD İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu üyeleri, 118. kez Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelerek hasta tutuklu Ergin Aktaş’a özgürlük istedi.
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu üyeleri, 118. kez Galatasaray Lisesi önünde bir araya geldi. İnsan hakları savunucuları bu hafta bir patlama sonucu sol kolu dirsekte, sağ kolu ise bilekten kesik olan ve konuşma zorluğu çeken hasta tutuklu Ergin Aktaş için özgürlük istedi.
 
Eylemde “Tecrit öldürüyor, F tipi hapishaneler kapatılsın” ve “Hapishanelerde ölüm istemiyoruz. Hasta tutuklular serbest bırakılsın” yazılı pankartlar açıldı.
 
İHD adına açıklama yapan Hatice Kalpaklı, ülkede 18 Mayıs 2014 tarihi itibarı ile 152 bin 284 tutsak bulunduğunu ve yaklaşık 10 bini politik tutuklu Emniyette beklenildiği gibi ‘Tehlikelidir’ raporu olduğunu söyledi.
 
EMNİYETTEN 'TEHLİKELİDİR' RAPORU
 
Kalpaklı, Aktaş’ın hastanede kalamaz raporuna rağmen, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcısı Emin Cevahiroğlu’nun TMŞ’den “tehlikelidir” raporu aldığını ve bu yüzden bırakılmadığını ifade etti.
 
“1988 doğumlu olan Ergin Aktaş’ın bir patlama sonucu sol kolu dirsekte, sağ kolu ise bilekten kesik olan kafası tasında çizik bulunuyor, konuşmakta zorluk geçiyor ve unutkanlık yaşıyor. Adli Tıp Kurumu 12 Temmuz 2013 tarihli raporunda Aktaş’ın hapishanede kalamayacağı yönünde rapor verdi. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı Erzurum Emniyet Müdürlüğü’ne Ergin Aktaş’ın ‘toplum için tehlikeli olup olmadığı’nı sordu. Emniyette beklenildiği gibi ‘Tehlikelidir’ rapor gönderdi.”
 
Kalpaklı; İzzetin Akman, İsmail Tüzün, Hüseyin Yılmaz, Hüseyin Zeytin, Hüseyin Yıldız, Yıldız Tekin, Gıyaseddin Sevmiş, Ferzande Çiçek, Ferhat Dalkavuk ve Fethullah Demirtaş için özgürlük talebinde bulundu.
 
İHD’DEN ETKİNLİKLER
 
İHD İstanbul Şube Cezaevi Komisyonu üyeleri, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek ve bir an önce serbest bırakılmaları için 23-27 Haziran günlerinde bir dizi eylem ve etkinlikler gerçekleştireceklerini açıkladı.
 
23 Haziran günü Bakırköy Cezaevi önünde basın açıklamasıyla başlayacak etkinlikler, Metris, Ümraniye, Maltepe, Gebze, Kandıra ve Bolu’daki cezaevleri önlerinde de açıklamalar ile devam edecek.
 
İHD üyeleri 27 Haziran’da da Ankara’da olacak.

(imctv)