AKP’nin 15 yıllık iktidarında kurulan 8 ayrı hükümette en fazla değişiklik Milli Eğitim ve İçişleri Bakanlığı koltuğunda yaşandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun son yaptığı konuşmadaki bazı ifadelerinin 'veda' olarak yorumlanmasının ardından gözler Ankara'ya çevrildi. Kulislerde Soylu'nun Erdoğan'a yakın bakanlarla yaşadığı gerginlik yüzünden istifa edeceği gündemde.

Soylu, memleketi Trabzon’da yaptığı konuşmada, “Eğer, sıkıntıda olduğunuz görülüyorsa geri çekilmekten hiçbir zaman vazgeçmeyin. Geri çekilmek de bir erdemdir. Hangi görevde olursam olayım Recep Tayyip Erdoğan’ın neferi olarak hayatıma devam edeceğim. Hakkınızı helal etmenizi diliyorum" dedi.

Sözcü'nün haberine göre, bu sözlerin ardından Ankara kulislerinde Soylu'nun birkaç gün içinde istifasını sunacağı konuşulmaya başlandı.

Bunlardan en çok dillendirileni ise Soylu’nun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakın olan bazı bakanlarla arasında yaşanan gerginlik.

Geçmişte Yeniçağ Gazetesi Ankara Temsilcisi Ahmet Takan, 'Melih Gökçek Go-Kart'a bindi' başlıklı yazısında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya "Bundan sonra benimle aynı fotoğraf karesine girmeni istemiyorum" dediğini iddia etmişti.

Başbakan Binali Yıldırım, 19 Temmuz 2017’de basın toplantısı ile açıkladığı 65. Hükümet’te yapılan değişikliklerle Bakanlar Kurulu’nun 11 üyesi değiştirilmişti.

Başbakan Binali Yıldırım’ın 31 Ağustos 2016’da açıkladığı değişiklikle İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu getirilmişti. 2017’deki kabine değişikliğinde de koltuğunu koruyan Soylu, Erdoğan’a en sadık bakanlardan biri olarak gösteriliyordu.

AK PARTİ DÖNEMİNDE 6. BAKAN

İçişleri Bakanlığı görevinde ise seçim dönemlerinde ve 7 Haziran 2015 döneminde kurulan geçici seçim hükümetinde yer alan tarafsız bakanlar (Osman Güneş, Sebahattin Öztürk ve Selami Altınok) dışında 6 bakan görev yaptı. Bunlar sırasıyla şöyle:

Abdülkadir Aksu- (18 Kasım 2002 – 8 Mayıs 2007)

Beşir Atalay- (29 Ağustos 2007 – 8 Mart 2011)

İdris Naim Şahin – (6 Temmuz 2011 – 24 Ocak 2013)

Muammer Güler – (24 Ocak 2013 – 25 Aralık 2013)

Efkan Ala – (25 Aralık 2013 – 31 Ağustos 2016)

Süleyman Soylu – (31 Ağustos 2016 – Görevde)

Alevi.net’in aktardığına göre, AKP’nin iç politikada yaptığı her politika değişikliğinin ardından koltuğunu kaybeden ilk bakan İçişleri Bakanı oldu. Çözüm süreci olarak adlandırılan sürecin de koordinatörlüğünü yapan Beşir Atalay’ın görevden alınmasının ardından çözüm sürecinin seyri de değişti.

Dolmabahçe mutabakatı sırasında İçişleri Bakanı olan Efkan Ala da 15 Temmuz darbe girişiminin ardından görevden alınmıştı.