Beştepe’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında kabine toplantısı yapıldı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın toplantıyla ilgili açıklamasında, Libya’da Türkiye’nin önceliğinin ‘ateşkes’ yapılması olduğunu söyledi.

Sözcü Kalın basın toplantısında, 2019’da yapılan icraatlarla ilgili Erdoğan’ın 16 Ocak’ta ‘kamuoyuyla paylaşım toplantısı’ yapacağını açıkladı.

Türkiye’nin asker göndermeye başladığı Libya ile ilgili konuşan Kalın, “Önceliğimiz çatışmaların bir an önce durması, bir ateşkes olması. Hafter’in yaptığı her tür saldırı adeta yanına kalmakta, uluslararası toplumdan bir kınama dahi çıkmamaktadır. Meşru Libya hükümetinin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi. Kalın, Libya’daki Türk askerlerinin durumuyla ilgili soru üzerine ise, “Libya tarafından da talepleri çerçevesinde planlama yapılıyor. Detayları vermem doğru olmaz” ifadelerini kullandı.

ABD-İRAN GERİLİMİ: ARABULUCULUK İDDİAMIZ YOK

ABD’nin İranlı general Kasım Süleymani’yi öldürmesiyle başlayan gerginlikle ilgili ise Kalın, “Bizim itidal ve sükunet çağrımız devam edecek. Cumhurbaşkanımız, bu konuyla ilgili temas trafiğini yoğunlaştıracak. Bizim bu noktada ‘arabulucu olalım’ gibi bir beklentimiz, talebimiz, yahut iddiamız yok. Türkiye hem ABD ile hem İran’la konuşabilen birkaç ülkeden birisi, belki de en önemlisi.  Herkesin aklıselimle, sükunetle hareket etmesi gerekiyor” dedi.

RUSYA’YA İDBİB ÇAĞRISI

Kalın, kabine toplantısında Suriye konusunun da görüşüldüğünü söyleyerek, şöyle konuştu: “İdlib’deki kritik konu masaya yatırıldı. Rusya destekli rejim saldırıları yoğun şekilde devam ediyor. Bizim mutabakatlarımıza aykırı bir uygulama. Rusya tarafına gerekli adımları atması çağrısında bulunuyoruz. Yeni bir mülteci dalgası herkesi sıkıntıya sokacaktır. Güvenli bölge ile ilgili çalışmalarımız sürüyor. Afrin bölgesinde de sükunetin hakim olduğunu söyleyebiliriz. Rus tarafının üzerine düşen sorumluluklar var.”

İÜ YANITI: İSTEMEDİĞİMİZ HADİSELER YAŞANDI

İstanbul Üniversitesi’ndeki yemekhane zammı protestosu sırasında polisin uyguladığı şiddet ve uygulamadan geri adım atılmasıyla ilgili soru üzerine ise İbrahim Kalın şunları söyledi:

“İstemediğimiz hadiseler yaşandı. O görüntülerin ortaya çıkmaması sağlanabilirdi. Eski uygulamaya devam edecekler. Oradaki sorun çözüldü. Oradaki öğrencilerimiz gıdalarını da alarak eğitimlerine devam etmeleri. Ölen öğrencimizin ailesine yeniden Allah’tan rahmet diliyoruz. Ancak konunun bununla ilgili olmadığını aile kendilerini açıkladılar. Birilerinin siyasi polemik peşinde olduğunu görüyorum. Umarım bundan sonra öğrencilerimiz sükunet içinde eğitimlerine devam ederler.”

DAVUTOĞLU’NA YÜCE DİVAN YANITI

Kalın’a, Gelecek Partisi’ni kuran eski başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 17 Aralık soruşturmalarında yolsuzlukla suçlanan dört bakanın Yüce Divan’a gitmelerini Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın engellediğine dair açıklamaları da soruldu. Kalın bunun üzerine, “17-25 Aralık darbe girişiminin ne amaçla yapıldığı herkesin malumu. 15 Temmuz’u yapanlar kim ise aynı kişilerdir. Niyetleri bellidir. Nerelere nasıl sızdıkları bellidir. Aralarında hiçbir fark yoktur. Bu olayları böyle akılda tutmak gerekiyor. Bu millet sokaklara çıkarak, şehitler vererek darbeyi püskürttü” dedi.