Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD seyahatiyle ilgili olarak, “Bu bir ikili ziyaret değil, bir zirve ziyaretidir. Program elverdiği ölçüde ikili görüşmeler de olabilir “dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

ERDOĞAN’IN ABD ZİYARETİ

Kalın, ABD’ye ziyaret gerçekleştirecek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Barack Obama’yla görüşmesi için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Kalın, “Bu bir ikili ziyaret değil, bir zirve ziyaretidir. Program elverdiği ölçüde ikili görüşmeler de olabilir. Obama ile bir görüşme olması için de çalışılıyor. Görüşmeyecek gibi spekülasyonlar yapılıyor. Bunları bir kenara koyup resmi açıklamaları dikkate almakta fayda var,” diye konuştu.

REZA ZARRAB’IN ABD’DE TUTUKLANMASI

ABD’de tutuklanan Rezza Zarrab’la ilgili de konuşan Kalın, “Amerika’da bir yargıcın verdiği karardır, yürüyen bir süreçtir. Şu an bizim bununla ilgili farklı bir şey söylememiz uygun olmaz. Ne olacağını, hukuki bir süreç olması itibarıyla biz de buradan takip ediyoruz. Bize intikal eden doğrudan herhangi bir şey söz konusu değil,” dedi.

İSRAİL’İN TÜRKİYE UYARISI

İsrail’in vatandaşlarına yönelik “Türkiye’yi terk edin” uyarısına da değinen Kalın, “Ülkeler zaman zaman bu tür saldırılar olduğunda çeşitli güvenlik değerlendirmeleri yaparlar, kısıtlı ve geçici olmak üzere bu tür seyahat uyarılarında bulunurlar.” dedi.

Kalın, Pakistan’da lunaparka yönelik intihar saldırısıyla ilgili olarak saldırıyı kınadıklarını belirtti ve “Müslüman, Hristiyan, Sünni, Şii olsun veya hangi etnik, dini gruptan, mezhepten olursa olsun masum insanların böyle katledilmesi asla ve asla kabul edilemez,” dedi.

Brüksel’de 34 kişinin hayatını kaybettiği saldırılara dair “İlgili ülkeler gerekli adımları atmadığı için bu sonuçlar ortaya çıkmıştır” değerlendirmesinde bulunan Kalın, “İstihbarat paylaşımı konusunda ülkeler daha aktif olmalı.,” dedi.